Arhiva članaka u kategoriji - ‘referentni materijali’

Fly-in na aerodromu „Utva“ u Pančevu

Autor: Aleksandar Andrić

June 4th, 2017

BMK_Utva_Fly-in

Aeroklub „Utva“ 3. juna organizovao je okupljanje vazduhoplovaca na istoimenom aerodromu u Pančevu. Tim povodom obeleženo je 80 godina postojanja fabrike aviona „Utva“, kao i 70 godina postojanja tog aerokluba.

Pročitajte više… »

Tehnički muzej Rostov na Donu

Autor: Aleksandar Andrić

December 4th, 2015

BMK_Rostov_Tehmuzej

Smešten u jednom od glavnih bulevara Rostova na donu, Vorošilovskom prospektu, tehnički muzej nudi par interesantnih iznenađenja posetiocu.

Pročitajte više… »

HMS ALBATROS, NOWRA – RAN FLEET AIR ARM MUSEUM

Autor: Predrag Ivanović

August 26th, 2015

naslov_referentne-galerije

Prilikom posete Australiji, u aprilu 2015. iskoristio sam priliku da obidjem i HMS ALBATROS, NOWRA, mornaričku bazu u okviru koje se nalazi i RAN Fleet Air Arm Museum.

Pročitajte više… »

Парад Победы 9 мая, Ростов-на-Дону Россия

Autor: Aleksandar Andrić

May 9th, 2015

Rostov_parada_referentne

Dan Pobede nad Fašizmom prilično je velika stvar u ovom kraju sveta. Kada se još i navrši okrugla godišnjica, možete raćunati na impresivnu paradu. Iako po obimu skromniji od one u Moskvi, Rostovski defile je upečatljiv doživljaj.

Pročitajte više… »

M4A3E4 (in detail)

Autor: Aleksandar Andrić

May 2nd, 2015

BMK_vesti_sherrman

Prvomajske praznike grupa entuzijasta za makete i militariju iskoristila je i da obidje nedavno restaurirani tenk na ulazu u Gornji Milanovac. Pre samo mesec dana ovaj Sherman bio je prekriven grafitima i u jako lošem stanju. Posebno interesantan detalj je Browning M2 na vrhu, koji se retko vidja na otvorenim postavkama. Medjutim, najveće iznenadjenje je bila potpuna operativnost kupole i cevi, koja je sasvim slučajno otkrivena, umalo obezglavivši reportera usred walkaround-a!

Pročitajte više… »

Fleet Model 2 (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

June 30th, 2014

Fleet model 2 banner

Dvokrilci fabrike aviona Fleet prvi put su ušli u proizvodnju 1928. pod nazivom Consolidated Model 14. Ovaj avion bio je civilni trenažer napravljen po uzoru na vojne modele PT’3 i NY3. 1929. godine Consolidejted  je premestio proizvodnju u novu kompaniju pod njegovim vlasništvom koja dobila ime po Consolidejtovom predsedniku Rubinu Fleetu.

Pročitajte više… »

Bristol Bolingbroke Mk IV (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

May 23rd, 2014

Bolingbroke banner

Bristol Fairchild Bolingbroke je dvomotorni patrolni avion korišćen u Kanadskom Kraljevskom Ratnom Vazduhoplovstvu (Royal Canadian Air Force) tokom Drugog Svetskog rata. Proizveden je u fabrici Fairchild Canada kao jedna od varijanti Britanskog Bristol Blenhejma Mk IV.

Muzejski “Boly” varijante Mk IV sastavljen je od delova dva aviona . Restauracija je završena 1996. godine tako sto je avion obojen u oznake 3. Operativne trenazne jedinice bazirane u Patricia Beju tokom Drugog Svetskog rata.

Pročitajte više… »

Lyon Air Museum

Autor: Đorđe Nikolić

December 30th, 2013

Osnovan od strane general majora Vilijama Lijona (William Lyon), Lyon Air Museum nalazi se na zapadnoj strani Džon Vejn (John Wayne) aerodroma u Oranž kauntiju u Kaliforniji. U zbirku muzeja svrstani su autentični avioni, retka vozila kao i memorabilije sa  fokusom prvenstveno na period iz Drugog Svetskog rata.

Pročitajte više… »

Vintage Aero Flight Museum

Autor: Đorđe Nikolić

December 4th, 2013

Vintage Aero Flight predstavlja jednu od istorijski najznačajnijih i međunarodno priznatih zbirki memorabilija iz perioda Prvog Svetskog rata. Muzej poseduje takođe i značajnu kolekcijju iz perioda takozvanog Zlatnog doba avijacije (1918 do 1939 godine) kao i iz Drugog Svetskog rata.

Pročitajte više… »

MiG-29UB (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

November 8th, 2013

MiG-29UB u vlasništu Flying Heritage kolekcije nabavljen je iz Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Transportovan je u grad Arlington u državi Vašington 2008. godine gde je ogmah počela restauracija u letno stanje za koje je dozvola dobijena 2009. godine.

Pročitajte više… »