Arhiva članaka u kategoriji - ‘muzeji’

Tehnički muzej Rostov na Donu

Autor: Aleksandar Andrić

December 4th, 2015

BMK_Rostov_Tehmuzej

Smešten u jednom od glavnih bulevara Rostova na donu, Vorošilovskom prospektu, tehnički muzej nudi par interesantnih iznenađenja posetiocu.

Pročitajte više… »

HMS ALBATROS, NOWRA – RAN FLEET AIR ARM MUSEUM

Autor: Predrag Ivanović

August 26th, 2015

naslov_referentne-galerije

Prilikom posete Australiji, u aprilu 2015. iskoristio sam priliku da obidjem i HMS ALBATROS, NOWRA, mornaričku bazu u okviru koje se nalazi i RAN Fleet Air Arm Museum.

Pročitajte više… »

Lyon Air Museum

Autor: Đorđe Nikolić

December 30th, 2013

Osnovan od strane general majora Vilijama Lijona (William Lyon), Lyon Air Museum nalazi se na zapadnoj strani Džon Vejn (John Wayne) aerodroma u Oranž kauntiju u Kaliforniji. U zbirku muzeja svrstani su autentični avioni, retka vozila kao i memorabilije sa  fokusom prvenstveno na period iz Drugog Svetskog rata.

Pročitajte više… »

Vintage Aero Flight Museum

Autor: Đorđe Nikolić

December 4th, 2013

Vintage Aero Flight predstavlja jednu od istorijski najznačajnijih i međunarodno priznatih zbirki memorabilija iz perioda Prvog Svetskog rata. Muzej poseduje takođe i značajnu kolekcijju iz perioda takozvanog Zlatnog doba avijacije (1918 do 1939 godine) kao i iz Drugog Svetskog rata.

Pročitajte više… »

LeMay – America’s Car Museum

Autor: Đorđe Nikolić

June 28th, 2013

LeMay – America’s Car Museum dočarava Američku ljubav prema automobilima. Na površini od devet hektara  i  četiri sprata ovaj muzej u Takomi, državi Vašington, predstavlja najveću privatnju kolekciju automobila na svetu. Muzej je svečano otvoren 2012. godine i od tada je kroz muzej prošlo nekoliko hiljada ljubitelja automobilizma.

Pročitajte više… »

Canadian Warplane Heritage, Hamilton

Autor: Milan Vuković

January 6th, 2013

Dvojica entuzijasta, čija je prva zajednička nabavka bio Fairey Firefly su osnovali muzej locirajući se u hangaru broj 4 na aerodromu u Hamiltonu 1972. godine. Tokom godina, kolekcija se uvećavala, prostor proširivao, i sada sa svojom kolekcijom od 45 vazduhoplova prikazuje zanimljivo putovanje kroz istoriju kanadskog i svetskog vazduhoplovstva.

Pročitajte više… »

Intrepid, New York

Autor: Milan Vuković

October 7th, 2012

Intrepid Sea, Air and Space Museum se nalazi u srcu Menhetna u Njujorku. Njegova lokacija na pešačkoj udaljenosti od Times Square mu je omogućila da bude jedan od najposećenijih avio muzeja u Severnoj Americi. Od svog otvaranja 1982. godine do danas ga je posetilo više od 10 miliona posetilaca. Muzejska postavka se nalazi na lučkom doku, unutar hangara nosača i naravno na njegovoj palubi.

Pročitajte više… »

Evergreen Aviation & Space Museum

Autor: Đorđe Nikolić

September 24th, 2012

Evergreen Aviation muzej je jednostavno fantastičan. Svake godine muzej pridodaje svojoj zbirci nove eksponate. Ove godine primetio sam da su dodati PBT Catalina, A-4 Skyhawk, A-7 Corsair II i prototip bespilotne letelice-helikoptera najnovije generacije MQ-8 Fire Scout.

Pročitajte više… »

Flying Heritage Collection

Autor: Đorđe Nikolić

April 6th, 2012

Avioni izloženi u okviru Flying Heritage kolekcije nastali su radom istaknutih dizajnerskih biroa i pri njihovoj izradi korišćene su vodeće tehnologije iz perioda tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Glavni naglasak ove kolekcije obuhvata borbene avione iz Drugog svetskog rata iz američkog, ruskog, nemačkog i japanskog vazduhoplovstva koji su se često upuštali u međusobne vazdušne borbe.

Pročitajte više… »

Pearson Air Museum, Vancouver WA – USA

Autor: Đorđe Nikolić

March 18th, 2012

Pearson Air Museum nalazi se u Fort Vancouver nacionalnom parku u gradu Vankuveru, državi Washington. Hangar muzeja je tik pored piste Pearson Air Field aerodroma, jednog od najstarijih u Severnoj Americi. Posetioci muzeja u prilici su da saznaju o nastanku avijacije, o vremenu kada je to bilo nesto sasvim novo i revolucionarno, kao i o pilotima koji su leteli u otvorenim kokpitima izloženi vetru i novoosvojenoj slobodi.

Pročitajte više… »