Arhiva članaka u kategoriji - ‘izveštaji’

X Novogodišnji kup

Autor: Milan Vuković

December 20th, 2017

NG-Kup-2017-header

Jubilarni Novogodišnji kup se ove godine po prvi put održao u dva dana, 16. i 17 decembra 2017. Ova odluka organizatora je dovela da se ova manifestacija obogati velikim brojem izuzetno kvalitetnih radova maketara iz inostranstva, i da omogući domaćim maketarima da vide radove iz zemalja koje do sada nismo viđali kod nas.

Pročitajte više… »

Fly-in na aerodromu „Utva“ u Pančevu

Autor: Aleksandar Andrić

June 4th, 2017

BMK_Utva_Fly-in

Aeroklub „Utva“ 3. juna organizovao je okupljanje vazduhoplovaca na istoimenom aerodromu u Pančevu. Tim povodom obeleženo je 80 godina postojanja fabrike aviona „Utva“, kao i 70 godina postojanja tog aerokluba.

Pročitajte više… »

IX Novogodišnji kup

Autor: Srđan Radosavljević

December 17th, 2016

ng-kup-2016-header

 

Još jedan tradicionalni Novogodišnji kup,  9. po redu, održan je 11.12.2016. na starom mestu, u MJV na aerodromu “Nikola Tesla”. Pročitajte više… »

E-DAY 2014, Prag Česká republika

Autor: Nemanja Mijatović

November 3rd, 2014

Češki IPMS je održao svoje takmičenje 27 i 28 septembra u galeriji Butovice, Prag.

Pročitajte više… »

IPMS Seattle – Spring Show 2014

Autor: Đorđe Nikolić

April 15th, 2014

Na ovogodišnjem tradicionalnom takmičenju učestvovalo je ukupno 635 takmičarskih maketa. Jos nešto više od 100 maketa bilo je izloženo baš ispred ulaza na manifestaciju, tema izložbenog dela je bila stogodišnjica Prvog svetskog rata. Na takmičenje su došli maketari iz svih delova severozapadne Amerike dok je po drugi put za redom došao i jedan izvrsni kolega maketar sa istočne obale kojeg sam upoznao pre tri godine na nacionalnoj konvenciji u Nebrasci.

Pročitajte više… »

Go Modelling 2014, Wien Austrija

Autor: Milan Vuković

April 1st, 2014

Sa impozantnim brojem izlagača, predavanjima, berzom, takmičenjem i ogromnim brojem posetilaca, Go Modelling 2014 je i ove godine obezbedio dobar provod za maketare iz raznih delova Evrope.

Pročitajte više… »

IPMS USA National Convention 2013, Colorado USA

Autor: Đorđe Nikolić

August 25th, 2013

U periodu od 14-og do 17-og avgusta u gradu Lavlendu (Loveland) u državi Kolorado odžana je nacionalna konvencija u maketarstvu pod pokroviteljstvom IPMS USA.  Lavlend se nalazi na 4,980 ft ili 1,518 m nadmorske visine, iz tog razloga je ovogodišnja konvencija imala naziv Thin Air Nationals. Organizatori ove manifestacije bili su klubovi iz neposredne blizine Denvera.

Pročitajte više… »

MODELLBRNO 2013, Brno Česká republika

Autor: Nebojša Subotić

August 8th, 2013

MODELLBRNO ili Maketarski sajam u Brnu, kako sami Česi često vole da nazovu ovaj ogroman skup je stvarno to – pravi pravcati sajam maketarstva – počev od mesta održavanja odnosno velike sajamske hale, prezentacije mnoštva klubova i ‘specijalnih interesnih grupa’, preko ogromnog broja tematski postavljenih maketa izloženih od strane najrazličitijih SIG-ova, jednako brojnih takmičarskih maketa, prebogate berze pune najsvežijih noviteta na kojoj se mogu pronaći stvari od (maketarske) igle do (makete) lokomotive po veoma povoljnim cenama i brojnim popustima.

Ekipa Beogradskog maketarskog kluba je u Brnu ukupno provela tri nezaboravna dana.

Pročitajte više… »

IPMS Seattle Spring Show 2013, Seattle USA

Autor: Đorđe Nikolić

May 17th, 2013

Svake godine IPMS Sijetl takmičenje održava se po IPMS USA pravilniku, što se ogleda u kategorijama i pravilima suđenja.  Ove godine IPMS Sijetl je imao priliku i da bude i Regionalna Konvencija ili tkz. Recon tako da je bilo takmičara iz celog regiona.

Pored mnogobrojnih izloženih maketa, bilo je prisutno i tridesetak prodavaca maketa i opreme, znači pravi maketarski raj. IPMS Sijetl je tokom trajanja takmičenja organizovao lutriju kao i seminare na kojima su prikazivane razne maketarske tehnike a počasni gost bio je Chris Bucholtz, urednik IPMS magazina.

Pročitajte više… »

Go Modelling 2013, Wien Austria

Autor: Milan Vuković

March 14th, 2013

U predivnom ambijentu bečkog Vojnog muzeja, 09. i 10. marta je u organizaciji IPMS Austrija održan GoMo 2013. U ogromnom prostoru, na dva nivoa između stalne postavke Muzeja, postavljeni su različiti sadržaji koji su u vezi sa maketarstvom. Od izložbenih stolova klubova i organizacija, prodavaca na maketarskoj berzi, istorijskih udruženja, austrijske vojske, sadržaja za najmlađe, takmičarskog dela pa sve do projekcije filmova i klipova vezanih za maketarske teme.

Pročitajte više… »