Arhiva članaka u kategoriji - ‘avijacija’

Fleet Model 2 (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

June 30th, 2014

Fleet model 2 banner

Dvokrilci fabrike aviona Fleet prvi put su ušli u proizvodnju 1928. pod nazivom Consolidated Model 14. Ovaj avion bio je civilni trenažer napravljen po uzoru na vojne modele PT’3 i NY3. 1929. godine Consolidejted  je premestio proizvodnju u novu kompaniju pod njegovim vlasništvom koja dobila ime po Consolidejtovom predsedniku Rubinu Fleetu.

Pročitajte više… »

Bristol Bolingbroke Mk IV (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

May 23rd, 2014

Bolingbroke banner

Bristol Fairchild Bolingbroke je dvomotorni patrolni avion korišćen u Kanadskom Kraljevskom Ratnom Vazduhoplovstvu (Royal Canadian Air Force) tokom Drugog Svetskog rata. Proizveden je u fabrici Fairchild Canada kao jedna od varijanti Britanskog Bristol Blenhejma Mk IV.

Muzejski “Boly” varijante Mk IV sastavljen je od delova dva aviona . Restauracija je završena 1996. godine tako sto je avion obojen u oznake 3. Operativne trenazne jedinice bazirane u Patricia Beju tokom Drugog Svetskog rata.

Pročitajte više… »

MiG-29UB (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

November 8th, 2013

MiG-29UB u vlasništu Flying Heritage kolekcije nabavljen je iz Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Transportovan je u grad Arlington u državi Vašington 2008. godine gde je ogmah počela restauracija u letno stanje za koje je dozvola dobijena 2009. godine.

Pročitajte više… »

Antonov An-124 Ruslan takeoff

Autor: Đorđe Nikolić

July 12th, 2013

Volga-Dnepr Airlines, LLC (Авиакомпания «Волга-Днепр) je aviokompanija sa sedištem u Uljanovsku, Rusija. Bavi se čarterom putnika i robe, specijalizovana je za robu velikih dimenzija i koristi najveću flotu aviona Antonov An – 124 na svetu .

Pročitajte više… »

Lockheed T-33 Shooting Star (in flight)

Autor: Đorđe Nikolić

March 2nd, 2013

Lockheed T-33  je trenažni avion proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama krajem četrdesetih godina. Razvijen je iz  modela P-80 koji je imao priliku da leti u Evropi pred sam kraj Drugog Svetskog rata. U bivšem JRV koristio se od pedesetih do osamdestih godina kao trenažer i tegljač meta.

Pročitajte više… »

Avro Lancaster Mk. X (in detail)

Autor: Milan Vuković

January 14th, 2013

Jedan od dva leteća Lankastera u svetu se nalazi u Canadian Warplane Heritage muzeju, u gradu Hamilton. Hiljade Kanađana je radilo u fabrici Victory Aircraft u Moltonu blizu Toronta u periodu između 1943. i 1945. godine gde je proizvedeno 422 Lankastera Mk. X.

Pročitajte više… »

Space Shuttle trainer (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

November 19th, 2012

Početkom novembra muzej vazduhoplovstva u Sijetlu (Museum of Flight) otvorio je novu galeriju posvećenu ljudskom putovanju u svemir kao i njegovom istraživanju. Centralni deo nove galerije predstavlja ni manje ni više nego replika Spejs Šatla, takozvani Space Shuttle Trainer koji je dopremljen pravo iz Cape Canaverala u Floridi.

Pročitajte više… »

Boeing CH-47 Chinook (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

November 2nd, 2012

Boeing CH-47 Chinook je američki dvomotorni helikopter sa tandem rotorima. Ukupno je proizvedeno 1,179 komada od kojih se veliki broj još uvek nalazi u upotrebi.

Pročitajte više… »

F-105 Thunderchief (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

October 24th, 2012

Republic F-105 Thunderchief je supersonični lovac-bombarder korišćen u ratnom vazduhoplovstvu Sjedinjenih Američkih Država. Sposoban da dostigne brzinu od čak 2 Maha ovaj avion je imao najveći udeo u bombarderskim misijama tokom rata u Vijetnamu. Zbog tako intenzivnog korišćenja bio je to i jedini američki avion koji je bio povučen iz upotrebe zbog prevelikih gubitaka.

Pročitajte više… »

Boeing EA-18G Growler (in detail)

Autor: Đorđe Nikolić

October 10th, 2012

Electronic Attack Squadron One Two Nine (VAQ-129) je jedini trenažni skvadron Američke Mornarice i Mornaričkog korpusa u kojem se piloti obučavaju da lete ne EA-6B Prowleru i njegovoj zameni, EA-18G Growleru.

Pročitajte više… »