Arhiva članaka u kategoriji - ‘foto izveštaji’

Fly-in na aerodromu „Utva“ u Pančevu

Autor: Aleksandar Andrić

June 4th, 2017

BMK_Utva_Fly-in

Aeroklub „Utva“ 3. juna organizovao je okupljanje vazduhoplovaca na istoimenom aerodromu u Pančevu. Tim povodom obeleženo je 80 godina postojanja fabrike aviona „Utva“, kao i 70 godina postojanja tog aerokluba.

Pročitajte više… »

Парад Победы 9 мая, Ростов-на-Дону Россия

Autor: Aleksandar Andrić

May 9th, 2015

Rostov_parada_referentne

Dan Pobede nad Fašizmom prilično je velika stvar u ovom kraju sveta. Kada se još i navrši okrugla godišnjica, možete raćunati na impresivnu paradu. Iako po obimu skromniji od one u Moskvi, Rostovski defile je upečatljiv doživljaj.

Pročitajte više… »

Okupljanje vazduhoplovaca (Aerodrom Utva, Pančevo)

Autor: Aleksandar Andrić

September 14th, 2013

Pančevo ove godine obeležava vrlo važan jubilej – 90 godina od prvog medjunarodnog  noćnog leta, kada je uspostavljenaredovna linija Pariz – Istanbul, na kojoj je aerodrom Pančevo bio jedna od stanica (jedina u tadašnjoj Jugoslaviji).  Prvi let kompanije “Franko Rumen” obavljen je 25. marta 1923. godine, kada je putnički avion Kodron (Caudron)  C – 61 prvi put sleteo na Pančevačku pistu. Istom prilikom, održano je i 5. Državno prvenstvo u preciznom sletanju za ultralake letelice (ULL).

Pročitajte više… »

Aviation Day 2013 , Paine Field WA

Autor: Đorđe Nikolić

May 23rd, 2013

I pored lošeg vremena na opštu radost ljubitelja avijacije održana je i ove godine vazduhoplovna manifestacija pod nazivom Aviation Day 2013.  Ovog puta u vazduhu se moglo videti nekoliko noviteta kao što su B-25 i Spitfire Mk IX. Pored njih leteli su i već “viđeni” Mitsubishi Zero, P-51B Mustang kao i Hawker Hurricane Mk I.

Paine Field se koristi  i kao fabrički aerodrom Boinga tako da su posetioci imali prilike i da uživaju u poletanju B-747 Dreamliftera kao i Antonova An-124 koji su verovatno doneli trup i ostlale delove za Dreamliner koji se proizvodi u Everetu.

Nadamo se da ćete uživati u prvom izveštaju sa ove manifestacije.

Pročitajte više… »

Need for Speed 2012

Autor: Đorđe Nikolić

August 7th, 2012

Muzej vazduhoplovstva u Sijetlu (Museum of Flight) organizovao je prošlog vikenda još jednu fantastičnu manifestaciju. Ovog puta u čast akro grupe Blue Angels koja je bila u poseti Sijetlu organizovan je festival pod nazivom Need for Speed.

Pročitajte više… »

Joint Base Lewis – McChord Air Expo 2012

Autor: Đorđe Nikolić

July 23rd, 2012

Svake dve godine u bazi Lewis-McChord održava se pravi spektakl za ljubitelje avijacije.  U prvom prilogu predstavljamo nekoliko slika čisto da vas zainteresujemo za ono što sledi.

Pročitajte više… »

General Aviation Day 2012 – Paine Field , Everett WA

Autor: Đorđe Nikolić

May 20th, 2012

General Aviation Day organizuje se svake godine zahvaljujući saradnji muzeja, zavoda za restauraciju i privatnih kolekcija baziranih na Paine Field aerodromu u blizini grada Everett u državi Washington. Među izloženim avionima bilo je mnoštvo lovaca iz Drugog Svetskog rata, predratnih transportnih i trenažnih aviona kao i poneki mlaznjak. Tokom trajanja manifestacije, “Flying Heritage” kolekcija, o kojoj ste imali prilike da pročitate u prethodnim izveštajima, bila je otvorena za sve posetioce. Ovoj kolekciji je nedavno dodat i Mitsubishi Zero koji će obaviti prvi let u junu 2012.

Pročitajte više… »

Izložba oldtajmera, 25.09.2011, Beograd

Autor: Nemanja Mijatović

October 7th, 2011

“Oldtajmer klub Beograd” predstavio je najlepša vozila iz svoje kolekcije ispred opštine Zvezdara u nedelju 25.09.2011. Takođe, posetioci su bili u prilici da vide i pojedine eksponate Muzeja automobila, o kojima su govorili istoričari automobilizma.

Organizatori događaja su “Oldtajmer klub Beograd”, Opšte udruženje preduzetnika i Gradska opština Zvezdara.

Pročitajte više… »

Skup oldtimera 10.09.2011. Pančevo

Autor: Miloš Andrić

September 11th, 2011

U Pančevu je održan skup oldtimera 10.09.2011. u organizaciji Aviv parka. Skup je bio izložbenog karaktera, a ne takmičarskog.

Pročitajte više… »

Otvoreni moto klasik šampionat Srbije

Autor: Miloš Andrić

September 4th, 2011

3. i 4. septembra na Košutnjaku je održan Otvoreni moto klasik šampionat Srbije 2011. (Međunarodna trka klasičnih motocikala) u organizaciji Moto kluba “Senior” Beograd.

Trka se sastojala od 4 divizije (etape), i merilo se najbrže vreme. Najzanimljiviji deo programa bili su prikoličari. Bilo je zapaženo i prisustvo gostiju iz okolnih zemalja, a gosti iz Slovenije su nas oduševili vozeći Moto Guzzi 1000 prepravljen za ovu vrstu trka…

Pogledajte malu galeriju.

Pročitajte više… »