Arhiva članaka u kategoriji - ‘galerije maketa’

JG54, FW190 A-4 i Bf109 F-2 (1/72)

Autor: Goran Đorđević

March 6th, 2016

DSC_1688

Veliki broj popularnih “Zvezdinih” maketa, koje su se pojavile zadnjih godina, zaista predstavljaju dobar izbor za maketu onog tipa aviona koji želite da napravite. Pristupačne sa cenom, lake za izradu, a u isto vreme sa respektabilnim nivoom detalja, čine pravo zadovoljstvo za rad. Makete, koje ovom prilikom prikazujem, napravljene su “out of the box”, osim opcija farbanja, koje se ne nalaze u kutijama.

Pročitajte više… »

Avro Lancaster B.II (1/72)

Autor: Milan Vuković

July 28th, 2015

lancaster_naslovna

Ređa verzija slavnog aviona, sa četiri Bristol Hercules motora, nastala kao rezerva ako dođe do nestašice RR Merlin motora. Na kraju do te nestašice nije ni došlo, ali ipak je 301 verzija ovog aviona proizvedeno u Armstrong Whitworth fabrici. Imao je niži plafon leta, pa su tokom misija smanjili količinu bombi koje je mogao da ponese ali i pored tih nedostataka posade su ga veoma volele jer su motori bolje podnosili oštećenja od flakova.

Pročitajte više… »

Aichi B7A1 Ryusei Grace (1/72)

Autor: Milan Vuković

July 28th, 2015

Rysei_naslovna2

Zbog dugog razvoja, Ryusei (zvezda padalica?!) nikada nije stigao da bude korišćen sa paluba nosača aviona. Glavna karasteristika su obrnuta galebova krila što ovaj avion čini veoma atraktivnim za maketare.

Pročitajte više… »

Focke Wulf FW-200 C-8 Condor (1/72)

Autor: Milan Vuković

October 28th, 2014

Condor naslovna

Kondor je dizajniran kao putnički avion, ali je pred početak Drugog svetskog rata modifikovan za vojnu upotrebu. Civilna konstrukcija je dobila ojačanja, ali i pored toga dodatno opterećenje je dovelo do velikog broja oštećenja, i to ga je pratilo do kraja rata. Najviše je korišćen za dugometne patrole iznad severnog Atlantika u potrazi za savezničkim konvojima, napadajući ih ili navodeći podmornice.

Pročitajte više… »

Mitsubishi G4M2 Betty (1/72)

Autor: Milan Vuković

April 24th, 2014

Prava ikona japanskog učešća u ratu na Pacifiku, od uspešnih akcija protiv britanskih brodova, bombardovanju grada Darvina u Australiji, pogibiji japanskog  admirala Jamamota u G4M oborenom od strane američkih Lajtninga a na kraju je Beti i vozila japansku delegaciju na potpisivanje kapitulacije. Imala je i neslavnu ulogu da bude platforma sa koje će se lansirati samoubilačke Ohke. Veliki broj G4M2 (modeli 24B i 24C) je konvertovano za ovu namenu, uklanjanjem vrata bombaluka i ugradnjom držača za Ohku. Zbog velike težine i otpora vazduha, ova kombinacija je izbila iz ruke glavni adut ovog bombardera, njegovu brzinu. 21. marta 1943, na prvoj misiji lansiranja novog oružja, 16 Betija je oboreno pre nego što su uspele da lansiraju i jednu Ohku.

Pročitajte više… »

Aichi M6A1 Nanzan (1/72)

Autor: Milan Vuković

April 24th, 2014

Prototip trenažne verzije hidroaviona Seiran, razvijenog za upotrebu sa podmornica. Samo su dva primerka ovog zanimljivog aviona napravljena.

Pročitajte više… »

Mitsubishi Ki-51 Sonia (1/72)

Autor: Milan Vuković

April 24th, 2014

Razvijen kao dvosedni jurišni i izviđački avion, Ki-51 je izrađen u 2.385 primeraka. Operativnu upotrebu je imao na svim frontovima, od Kine na početku rata do pacifičkih kampanja protiv saveznika. Bio je lak plen za modernije američke lovce u glavnim bitkama, ali na sekundarnim operacijama imao je veoma važnu ulogu podrške u velikom broju misija. U završnim epizodama rata koristio se i u samoubilačkim kamikaze napadima.

Pročitajte više… »

Kawanishi N1K2-J Shiden-Kai (1/72)

Autor: Aleksandar Andrić

April 8th, 2014

Posledni u razvojnoj liniji Kawanishi lovaca, Shiden-kai (紫電 “Ljubičasta munja”), ili za Saveznike George, predstavljao je dostojnog protivnika savezničkim lovcima tog doba. Dotični avion, 343-B-03, pripadao je čuvenom 343. Kokutai – jedinici sastavljenoj isključivo od asova (slično nemačkoj JV44).

Pročitajte više… »

Pz Kpfw III Ausf.L (1/72)

Autor: Miloš Andrić

March 20th, 2014

L verzija Pancera III je proizvođena od leta 1942 do kraja godine. Glavna razlika od J verzije bio je dodatni oklop sa prednje strane voznog dela i okvira topa. Zbog dodatne tezine oklopa smanjena je količina municije na 78 granata.

Pročitajte više… »

Mikoyan-Gurevich Mig-3 (1/32)

Autor: Dejan Lukić

January 25th, 2014

Trumpeterov Mig-3 u razmeri 1:32 je zaista odlična maketa. Uklapanje je odlično tako da skoro nigde nije bilo poterebe za gitom. Malo problema se javilo oko usisnika vazduha na korenima krila ali sam to prebrodio sa malo vise trimovanja delova i dosta probanja.

Pročitajte više… »