Mitsubishi A6M2 Zero (1/72)

Autor: Milan Vuković

August 12th, 2011

Sve vezano za ovu maketu je jedinstveno. Od toga da se nabavlja kao “dodatak” u ograničenoj seriji uz dva broja časopisa “Model Graphix” koji sadrži detaljan foto-prikaz izrade makete,  delovi su na ramovima u različitoj boji i izrađeni od plastike ražličite tvrdoće, pa sve do pravog maketarskog osećaja da je ovo “Ultimate Zero” kako ga i sam proizvođač reklamira.

Izrada makete je prošla bez ikakvih problema. Savetovao bih da se malo pažljivije pogleda foto-opis sastavljanja motora, kao i da delove stajnog trapa obeležite brojevima dok su još na ramovima. Ne zaboravite da je časopis na japanskom, ali u praćenju fotografija pomažu strelice.  Za dekale bih preporučio Gunzeovu hemiju, jer su ipak deblji, a sam se sada kajem što nisam prskao hinomaru oznake.

Odlučio sam se za jednu od ponudjenih šema iz kutije. U pitanju je mašina Tetsuzo Iwamota sa Zuikaku nosača aviona 5. decembra 1941.

Senčenje panela je urađeno CM (color modulation) metodom kao što je prikazano na prvoj fotografiji.

Fantastični nivo detalja vas obavezuje da ne zatvarat poklopac kabine, kao i krajeve krila nepodignute.

Farbano je Gunze akrilnim bojama: japanska ame-iro je H 128, što i proizvođač sugeriše, a metalik plavo-zelena je H 63, unutrašnjost Mitsubishi interior zelena je Mr.Color 126. Future sam koristio za lakiranje, a zavrsni sloj je Vallejo Saten.

Na kraju, iako Hasegawa ima sjajnu lako dostupnu 72-ku, ovo je maketa za 21. vek.