IS-2 Stalin (1/72)

Autor: Srđan Radosavljević

August 19th, 2011

Ovo je jedna od prvih maketa kojima je Italeri započeo seriju “dualnih” izdanja – u kutiji se dobija klasična maketa, kao i pojednostavljena (sa manje delova) “wargaming” varijanta.

Delovi su izliveni u maslinasto zelenoj plastici, sa poprilično dobrim detaljima. Raspoređeni su na 3 rama za “klasičnu” maketu + 1 ram sa 10-ak delova za “wargaming” maketu.

Uklapanje je dosta dobro, osim gusenica koje su mi i dalje najproblematičniji deo sklapanja maketa tenkova. Neke detalje sam doradio sitnim intervencijama – bušenje vrha topovske i mitraljeskih cevi mikroburgijama, kao i periskopa i auspuha nožićem. Teksturu čelika na kupoli sam uradio “tupkanjem” starom četkicom za zube preko sveže nanetog lepka, dok sam par ručki na kupoli zamenio novim, napravljenim od žice. Far sam izdubio mikroburgijama, dok sam staklo na njemu napravio pomoću Microscale Kristal Klear-a.

Kao osnovnu boju (prajmer) koristio sam crni mat Cosmos sprej, a zelena boja kamuflaže je uljana Humbrol 195. Zelenu sam prskao više po sredini velikih polja, tako da je po uglovima došao do izražaja crni prajmer, i stvorio efekat senčenja. Prljanje sam radio crkvenim pigmentima, kao i sam “wash”, ali se pokazalo da je ovo pogrešan pristup, tako da sam na kraju sredine svih velikih polja naknadno osnovnom zelenom uz koriščenje tehnike “drybrush” posvetleo.