MA#01 – Ručna tračna brusilica (Handy Belt Sander)

Autor: Nebojša Subotić

December 16th, 2011

Započinjemo serijal o maketarskim alatima sa jednim koji kod nas i nije toliko rasprostanjen niti korišćen, iako je vrlo upotrebljiv i praktičan. On se može lako pronaći u svim ozbiljnim hobi radnjama po celom svetu i tamo se smatra jednim od osnovnih alata. Sada je pred nama jedan kvalitetan noviji domaći proizvod pa je to i razlog što ga predstavljamo kao prvog. Proizvođač je “TOM’S HANDY TOOLS i prodaje se pod svojim engleskim nazivom “HANDY BELT SANDER”.

Ispravan “stručni” naziv ove alatke na srpskom bi bio ‘ručna tračna brusilica‘ iako se kod nas u slengu koriste i izrazi ‘trakasta šmirgla’ ili ‘trakasta brusilica’. Pošto u industriji, mašinstvu, obradi drveta odavno postoje mašinske tračne brusilice, kako velike tako i manje koje se koriste iz ruke – onda bi se ovde u nazivu izraz ručna zapravo odnosio na to da se koristi (pokreće) manuelno tj. sopstvenom snagom.

 

“THT” je na ovom svom proizvodu odradio zaista ozbiljan majstorski posao, tako da je pred nama jedan pravi i kompletni profesionalni dodatak našim uobičajenim maketarskim alatima. Najbolje od svega je što mu je cena i pored kvaliteta vrlo prihvatiljiva. Ja sam konkretno svoj primerak nabavio nedavno na Novogodišnjem Kupu 2011 po promotivnoj ceni od 450 dinara. HANDY BELT SANDER se prodaje u kompletu kakav je prikazan na slici, u kesici se nalaze dva metalna držača, 16 trakica šmirgle različite granulacije, smotuljak konca, kao i vrlo korisno uputstvo A4 formata sa ilustracijama.

Komplet kako sam već naveo sadrži dva rama (držača šmirgle) i to jedan standardni ‘ravan’ dok je drugi savijen pod uglom od 90 stepeni i namenjen je radovima na teže dostupnim mestima. Metalni držači su napravljeni od jakog i čvrstog metala pa trpe sva savijanja bez ikakvog problema. Oba držača su zbog zaštite i lakše upotrebe plastificirana (i to u prijatnoj plavoj boji) što će puno doprineti dugovečnosti i otpornosti ovog alata.

Šmirgle koje dolaze u paketu su u tri granulacije – #220, #320 i #600 i ima ih po četiri komada, a svaka traka je širine 5mm. Pored njih tu je još četiri tanje trake granulacije #600 i širine 3mm. Priloženi konac je posebno zanimljiv dodatak jer će sa njim ova naša ‘ručna tračna brusilica‘ u trenutku postati ‘ručna tračna testerica‘! Samo je potrebno konac postaviti i zategnuti između dva kraja rama i rezanje može početi. Sečenje na ovaj način je mnogo bolje od upotrebe nekakve ‘testerice’ jer se dobije veoma fin, ravan i precizan rez koji je uz to i izuzetno tanak – bez nepotrebnog vrevelikog gubljenja plastike iz reza!

Držalje su očigledno profesionalno obrađene jer su sva savijanja napravljena na isti način sa uglovima tačno pod 90 stepeni, dok su mesta za postavljanje šmirgli (ili konca) jednako utisnuta. Prilikom postavljanja šmirgli je potrebno malo više pažnje dok nelegnu kako treba, ali čim se to desi i ram se zategne otvori na krajevim šmirgli se dodatno rašire pa je buduće skidanje i stavljanje vrlo lako. Same šmirgle su takođe odrađene i zalepljene veoma dobro i posle mojih proba i testiranja nisu nimalo pokazivale želju ka pucanju ili odlepljivanju!

 

Proizvođač ima u ponudi pored ovih kompleta i posebno upakovane šmirgle za zamenu istrošenih.

TOM’S HANDY TOOLS možete kontaktirati na sledeći emailtomshandytools@gmail.com