Corsair ship (1/150)

Autor: Srđan Radosavljević

December 17th, 2011

Corsair ship predstavlja jedrenjak kakav se koristio tokom 16. i 17. veka. Izvorno je konstruisan kao laki trgovinski i ribarski brod, ali je zbog svoje male veličine (dužine oko 33 m, širine oko 7 m) i velike brzine često korišćen i kao ratni brod. Najčešće je bio naoružan sa 4 topa i 4 do 6 musketa.

Delovi su izliveni u svetlo braon boji i to kao veoma fini pozitivi, karakterističan za Hellerove makete jedrenjaka. Naime, Heller na svojim maketama jedrenjaka teksturu drveta predstavlja kao jako fini detalj izliven na delovima, što poprilično olakšava posao kasnije tokom isticanja ovog detalja bojenjem i tehnikama ostarevanja (weatheringa). Pored plastičnih delova, data su još jedra kao vakform list, koja je samo potrebno makazama/skalpelom opkrojiti i ofarbati u željenu boju platna. Kanapi kojima se jedra pričvršćuju za jarbole dati su kao tanki konac bele boje.

Samo uklapanje delova je proteklo manje-više jednostavno – samo je oko sklapanja zadnjeg dela polutki korita bilo malo više posla. Gitovanja skoro da i nije bilo.

Farbanje delova koji predstavljaju drvo (paluba i korito) je obavljeno uljanom bojom drveta (MM Wood), da bi nakon lakiranja usledio “wash” uljanim slikarskim bojama koje su istakle u plastici izlivenu teksturu drveta. Cevi topova sam zabušio skalpelom, dok je beli konac za držanje jedara prošao “tretman” u šolji kuvane kafe – naime, konac sam potopio u kafu kako bi poprimio onu braon boju, tipičnu za kanape na brodovima.  Jedra su ofarbana u neku mešavinu bež boje. Natpis “Corsair” na pločici na postolju je tehnikom “drybrush” ofarban u zlatnu boju.

Sama maketa je inače rađena kao rođendanski poklon i bila je veoma zabavna za rad, pogotovo što sam na njoj po prvi put eksperimentisao sa reprodukovanjem teksture drveta na maketama.