Maus & Tiger I (1/144)

Autor: Srđan Radosavljević

March 6th, 2012

O nemačkom tenku Tigar ne treba trošiti previše reči jer je to jedno zaista poznato oklopno vozilo. Sa druge strane, “super teški” Maus je manje poznat iz prostog razloga što nije dosegao dalje od dva prototipa. Završen je u drugoj polovini 1944. godine, a u testiranju su bili samo dve šasije i jedna kupola, koji su zarobljeni od strane sovjetskih trupa.

Ove dve makete predstavljaju moj izlet u razmeru 1/144 u kategoriji vojnih vozila, što je malo neuobičajeno kada je ova kategorija u pitanju. Razlog? Pa, ove dve makete su toliko sićušne da zaista liče na priveske za klljučeve! 😀

Delova ima jako malo, što je i bilo za očekivati u ovoj razmeri, a napravljeni su od, rekao bih neke čudne plastike koja po svojim karakteristikama spada negde između stirena i rezina. Lepio sam ih superlepkom jer sumnjam da bi ih lepak za polistiren držao. Gusenice su napravljene od pomalo gumiranog materijala, što im daje posebnu draž. Veoma su detaljne na gaznim površinama, a odlivene su zajedno sa točkovima. Dat je i omanji ecovani set sa rešetkama na šasiji Mausa.

Farbanje je odrađeno uobičajenim redosledom – crni prajmer, zatim mešavina crvene boje kao simulacija crvenog prajmera na nemačkim tenkovima. Usledile su kamuflaže – na Tigru je to bila Panzer siva, dok je na Mausu kamuflaža trobojna – žuta sa zelenim i braon “zmijuljicama”. “Zmijuljice” (šare) sam prskao “freehand” tehnikom (tj. bez šablona), a pošto sam tada koristio Aztek airbrush koji ima lošije dizne za prskanje, vidljiv je oversprej oko njih.

Oba tenkića su svoj pun sjaj dobila zahvaljujući fenomenalnim postoljima koja su rad Nemanje Mijatovića. Od balze je napravio kućicu i ogradicu dvorišta na postolju za Tigra, a ovaj njegov rad dolazi do izražaja tek kada se cela scena pogleda uživo – manja je od kutije za CD! 😀