Flying Heritage Collection

Autor: Đorđe Nikolić

April 6th, 2012

Avioni izloženi u okviru Flying Heritage kolekcije nastali su radom istaknutih dizajnerskih biroa i pri njihovoj izradi korišćene su vodeće tehnologije iz perioda tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. Glavni naglasak ove kolekcije obuhvata borbene avione iz Drugog svetskog rata iz američkog, ruskog, nemačkog i japanskog vazduhoplovstva koji su se često upuštali u međusobne vazdušne borbe.

1998. godine, Paul G. Allen započeo je nabavku i prezervaciju ovih ikona, mnogi od kojih su jedini preostali primerci na svetu. Allen-ova strast za avijaciju i istoriju i njegova svest o sve većoj retkosti originalnih aviona iz Drugog svetskog rata motivisala ga je da ih restaurira do najsitnijih detalja i podeli ih sa javnošću.

U prvom delu izveštaja iz ove kolekcije, predstavljamo vam po jednu sliku svakog od  izloženih eksponata. U sledećim nastavcima prikazaćemo vam detaljne fotografije svakog aviona, biće to pravi raj za maketare, jer kao što se vidi na slikama nekoliko aviona je u toku popravke pred letnu sezonu tako da su motori i ostali paneli otvoreni .