Vek srpskog vojnog vazduhoplovstva u minijaturi

Autor: Srđan Radosavljević

May 22nd, 2012

U ponedeljak, 21. maja održano je svežano otvaranje izložbe “VEK SRPSKOG VOJNOG VAZDUHOPLOVSTVA U MINIJATURI” u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Organizatori izložbe su Komanda ViPVO i Muzej vazduhoplovstva, a Beogradskom maketarskom klubu je poverena tehnička organizacija izložbe.

Ova izložba je prvi zvanični događaj u sklopu zvanične proslave stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva. Na otvaranju su govorili direktor Muzeja vazduhoplovstva, g. Predrag Grandić, Igor Černiševski iz Beogradskog maketarskog kluba i brigadni general Ranko Živak, komandant vazduhoplovstva, koji je i svečano otvorio izložbu. Otvaranju je prisustvovalo preko 200 zvanica, a pored velikog broja maketara, predstavnika medija i Vojske Srbije, bili su prisutni i predstavnici stranih ambasada i konzularnih predstavništava.

 

video 1: atmosfera sa otvaranja – http://youtu.be/IeRan1VkIkM

video 2: govor upravnika muzeja Predraga Grangića i člana BMK Igora Černiševskog – http://youtu.be/rCqMZlR76dY

video 3: govor komandanta ViPVO brigadnog generala Ranka Živaka – http://youtu.be/bk23OXJMdro

 

Samu izložbu čini preko 200 maketa i modela letelica koje su autentično obojene i označene i pružaju precizan uvid u razvoj i istoriju domaćeg vojnog vazduhoplovstva tokom proteklog veka. Izložbu čine plastične makete u razmerama 1/72 i 1/48, muzejske makete i duvani modeli. Pored maketa, deo izložbe čini i preko 100 fotografija iz istorije našeg RV, kao i prikaz najvažnijih modela letelica kroz seriju postera.

Izložba će trajati do 1. juna i postavljena je na drugom spratu u stalnoj postavci muzeja.