BMK u poseti – IPMS Toronto, Canada

Autor: Milan Vuković

June 15th, 2012

Na osnovu nedavno ostvarenog kontakta sa IPMS Torontom, imao sam čast da prisustvujem njihovom redovnom mesečnom sastanku 4. juna ove godine. Domaćini su bili gospoda William Dingle, predsednik IPMS Toronta, i njegov zamenik Harvey Low, inače u svetu poznati maketari.

Sastanak se održava u na prvi pogled čudnom okruženju: u pitanju je drugi sprat hipermarketa u prostoriji škole kuvanja, znači prava maketarska kuhinja. Sastanak je podeljen u dva dela, prvo se održao sastanak AMPS Toronta (Armor Modelling and Preservation Society) sestrinskog kluba torontskog IPMS-a, koji je član istoimene međunarodne organizacije.

 

Nakon pozdravnog govora predsednika i zamenika, predstavljene su gotove i makete u radu koje su članovi doneli uglavnom sa akcentom na novije makete za koje bi autor u nekoliko rečenica objasnio na koje je probleme nailazio. Zatim se raspravljalo o budućim klubskim aktivnostima i ostalim formalnostima. Ono što je bila posebna poslastica ovog konkretnog skupa je maketarska berza koju organizuju dva puta godšnje. Izbor se sastojao iz mnoštva maketa, RC modela, knjiga i crteža. Cene su veoma povoljne, a zabranjena je preprodaja na eBay-u. Od maketara koji pazari maketu očekuje se da je u dogledno vreme sastavi, ili da je ponovo donese na berzu. Ne može se reći da to neko striktno kontroliše, ali računaju na dobre maketarske namere. Bilo je i puno maketa uglavnom novijeg datuma koje nisu bile na prodaju, već donete na uvid ostalim maketarima.

Na kraju druženja je organizovano izvlačenje nagrada, tzv 50-50 raffle, koje predstavlja dodatni izvor finansiranja klubskih aktivnosti. Članovi kupuju numerisane kupone, koji se ubacuju u doboš, a fond nagrada čine po jedna maketa letelica i oklopa.

    

Domaćini su me takođe zamolili da se obratim prisutnima i tu priliku sam iskoristio da im ukratko ispričam o maketarstvu u Srbiji, najvećim takmičenjima kod nas i u regionu, o aktivnostima IPMS Srbije i Beograda, MJV i stogodišnjici srpske avijacije. Takođe su me veoma obradovali uručivanjem počasne članske karte.

IPMS Kanada je osnovan 1964. godine i ima 25 nacionalnih podružnica (chaptera). Sam IPMS Toronto ima osamdesetak članova. Sajtove IMPS i AMPS Toronta možete pogledati na:

http://www.ipmstoronto.com/Index.html

http://ipmstoronto.com/AMPS/Welcome.html