Dornier Do335A-1 (1/72)

Autor: Aleksandar Andrić

September 29th, 2012

Jedno od nemačkih remek-dela sa kraja rata, pojavilo se (poput ostalih) prekasno i u premalom broju da bi uticao na njegov ishod. Genijalna stvar kod “Strelice” (nem. Pfeil) je izmeštanje motora sa krila u trup, čime je dobijen avion sa snagom dva motora i vazdušnim otporom jednomotorca! Dodamo li u kombinaciju motore DB603 od po 1700ks, dobićemo najbrži serijski radjeni avion sa klipnim motorom – čitavih 765km/h. Avion sa registracijom RP+UG (WNr.240117) nažalost ne pojavljuje se ni na jednoj poznatoj fotografiji, a ima samo jedan dokumentovan let.

Revell-ov Do335 je prepak Dragonove makete, bez ecovanih delova i sa drugačijim dekalima. Nikakav problem, sve što je ecovano u Dragonovoj kutiji može se lako napraviti.

Sklapanje je uglavnom išlo bez problema, svako sa bar jednom “short-run” maketom u svojoj biografiji neće imati puno problema.

Dorada ima puno, ali su sve sitnice: Quickboost nišan, Extratech pedale i pojasevi. Samogradnje ima oko motora i u kutijama stajnog trapa. Blatobran nosnog točka je urađen vakumiranjem preko mastera u samogradnji.
Koga interesuje, nek’ baci pogled na proces izrade.
Boje su sve mešane, osim RLM66, za koju sam uzeo blago posvetljeni Revell matt 78. Dekali iz kutije, osim svastike, koja je sa Propagteam seta.

Posebnu zahvalnost dugujem Peter Evans-u i David E. Brown-u sa LEMB foruma, koji su mi razjasnili par nedoumica oko kamuflaže i serijala.