Intrepid, New York

Autor: Milan Vuković

October 7th, 2012

Intrepid Sea, Air and Space Museum se nalazi u srcu Menhetna u Njujorku. Njegova lokacija na pešačkoj udaljenosti od Times Square mu je omogućila da bude jedan od najposećenijih avio muzeja u Severnoj Americi. Od svog otvaranja 1982. godine do danas ga je posetilo više od 10 miliona posetilaca. Muzejska postavka se nalazi na lučkom doku, unutar hangara nosača i naravno na njegovoj palubi.

Centralna postavka obuhvata nosač aviona Intrepid (CV-11), koji je porinut 1943. godine. Služio je u Drugom svetskom ratu, a posle je imao ulogu jednog od primarnih brodova u podršci NASA za pronalaženje svemirskih modula pri povratku na Zemlju. Zatim je učestvovao u ratu u Vijetnamu i kao čuvar severnog Atlantika za vreme Hladnog rata.

Muzej, kao i svi moderni muzeji iste tematike, je veoma dobro opremljen za svoju primarnu, edukativnu ulogu kroz razne multimedijalne sadržaje, velikom broju volontera, kustosa i vodiča. Takodje, impresionira veliki broj ratnih veterana – volontera koji su svaki dan tu da đačkim posetama ispričaju događaje iz svoje službe. Gledajući statistiku poseta, brojke su impresivne: 915.000 posetilaca i preko 50.000 đaka godišnje učestvuje u muzejskim edukativnim programima.

Moja poseta je bila nedelju dana pre postavljanja paviljona u kome je sada izložen Space Shuttle Enterprise. Na doku na kome je usidren Intrepid se takođe nalazi i British Airways Concorde i podmornica Growler, koju je takođe moguće obići.