Hawker Hurricane Mk.I (1/48)

Autor: Milan Vuković

October 7th, 2012

Moj prvi izlet posle puno godina u 48-cu. Nisam se pokajao, jer ova ITALERI-jeva maketa garantuje dobru zabavu.

Glavne odlike ove makete čine super detaljna kabina i motor. Kabinu čine ramovi “kaveza”, detalja na zidovima, plus otvor za iskakanje koji ima opciju da ostane otvoren. Instrument tabla, ručke za otvaranje poklopca kabine i pojasevi za pilota su dati na ecovanom ramu. Motor je detaljno predstavljen, i omogućava da se “iz kutije” dostigne zavidan nivo detaljnosti. Italeri, po svom novom običaju daje i knjižicu sa referentnim slikama i crtežima koji su mi pomogli oko par nedoumica.

Kao mane makete mogu da spomenem nekoliko stvari: panele sa otvorima za mitraljeze, koje je potrebno više puta “na suvo” doterivati. Druga stvar bi bila previše mekana plastika koja je na nekim mestima i suviše tanka. Takva plastika omogućava i tolerisanje nekih grešaka u sastavljanju, koje će vam se osvetiti pri spajanju većih podsklopova.

Farbanje je Humbrol Dark Earth i Brown, unutrašnjost HU78, a sa donje strane Gunze crna, bela i silver. Lakiranje – Gunze lakovi, trudio sam se da metalni delovi ostaju malo sjajniji od platnenih površina.