Canadian Warplane Heritage, Hamilton

Autor: Milan Vuković

January 6th, 2013

Dvojica entuzijasta, čija je prva zajednička nabavka bio Fairey Firefly su osnovali muzej locirajući se u hangaru broj 4 na aerodromu u Hamiltonu 1972. godine. Tokom godina, kolekcija se uvećavala, prostor proširivao, i sada sa svojom kolekcijom od 45 vazduhoplova prikazuje zanimljivo putovanje kroz istoriju kanadskog i svetskog vazduhoplovstva.

Muzej ima i zanimljivu istoriju punu uspona i padova. Mnogi avioni su ulazili u sastav muzejske kolekcije, neki su prodavani ili menjani, a bilo je i nesrećnih okolnosti. Jedan od osnivača, Alan Nes je poginuo leteći na Fajerflaju 1975. godine, a velika nesreća se dogodila 15. februara 1993, kada izbija veliki požar u jednom od hangara. Vatra odnosi pet aviona, službene kancelarije, inženjersku dokumentaciju i svu zemaljsku opremu i alate za održavanje. Avioni nestali u požaru su Hariken, Spitfajer, Avendžer, Stinson i Auster.

Do kraja 1977. godine čitava organizacija je počivala na volonterskom radu, a kasnije muzej zapošljava prvo osoblje. Osamdesetih muzej angažuje svog kustosa. Volonterski rad i dalje predstavlja okosnicu rada muzeja i nezamenjiv su deo funkcionisanja muzeja.

Muzej posluje kao neprofitno udruženje građana čije finansiranje potiče iz raznih izvora. Najznačajniji su prilozi od fizičkih lica i preduzeća, zatim članarine i na kraju donacije državnih organa. Sva tri nivoa vlasti su posle požara pomogli finansiranje izgradnje sadašnje zgrade od 10.000 kvadratnih metara. Vazduhoplovni muzej u Otavi je takođe donator nekoliko letelica, od kojih su najznačajniji Avendžer koji je trenutno u fazi restauracije i Lisander koji je 2009. godine prvi put poleteo posle 60 godina.

Članarina u muzeju je slobodna za sve entuzijaste. Postoje različiti nivoi članarine, od osnovnih, studentskih, kao i doživotnih članstava. Svaki član ima mogućnost da u zavisnosti od dodatnog priloga poleti u nekom od aviona iz kolekcije, pa čak i na Lankasteru. Svaki donator koji da prilog u iznosu od preko 500 dolara dobija pločicu sa svojim imenom na zidu muzeja.