Avro Lancaster Mk. X (in detail)

Autor: Milan Vuković

January 14th, 2013

Jedan od dva leteća Lankastera u svetu se nalazi u Canadian Warplane Heritage muzeju, u gradu Hamilton. Hiljade Kanađana je radilo u fabrici Victory Aircraft u Moltonu blizu Toronta u periodu između 1943. i 1945. godine gde je proizvedeno 422 Lankastera Mk. X.

Ovaj primerak (MF 213) je proizveden u toj fabrici u julu 1945. godine. Služio je u sastavu Kanadskog kraljevskog vazduhoplovstva do 1963. godine na Njufaundlendu. Do 1977. godine je bio izložen na spoljnoj postavci u jednoj kasarni u Ontariju. Posle jedanaestogodišnje restauracije, poleteo je ponovo 24. septembra 1988. godine.

Lankaster nosi oznake KB726 – VR-A Endrjua Majnarskog u sećanje na mitraljesca nosioca Viktorijinog krsta. 13. juna 1944. godine Majnarski je učestvovao u napadu na ciljeve u severnoj Francuskoj u Lankasteru koga je presreo nemački Junkers 88. Avion je pretrpeo velika oštećenja, gorelo je hidraulično ulje i pilot je dao naredbu za napuštanje letelice. Endrju je, u trenutku pre nego što je stigao do otvora, kroz vatru video da se repna kupola do pola okrenula i da repni mitraljezac nije u mogućnosti da iskoči. Bez razmišljanja je prišao i pokušao je da pomogne dok je vatra polako hvatala njegovu odeću i padobran. Ne uspevši da oslobodi mitraljesca, iskočio je i sa teškim povredama i u plamenu da sleteo na zemlju. Francuski seljaci su ga odveli u nemačku poljsku bolnicu, ali je ubrzo preminuo od zadobijenih opekotina. Ostatak posade je iskočio, a avion se sam relativno glatko prizemljio i tom prilikom se raspao na nekoliko delova. Čudom, repni mitraljezac se izvukao iz olupine i doživeo da priča o herojstvu Majanarskog.

Avion je naravno u besprekornom stanju, ali ono što je veoma zanimljivo kada se priđe blizu vide se tragovi letenja i održavanja na svakom delu. Poklopci motora su izgrebani po ivicama, talasasti paneli, slivanje prašine se vidi iz svake zakovice, a sa druge strane tragovi izduva su zanemarljivi. Možemo samo da zamislimo kako je to izgledalo u ratnim uslovima.