Go Modelling 2013, Wien Austria

Autor: Milan Vuković

March 14th, 2013

U predivnom ambijentu bečkog Vojnog muzeja, 09. i 10. marta je u organizaciji IPMS Austrija održan GoMo 2013. U ogromnom prostoru, na dva nivoa između stalne postavke Muzeja, postavljeni su različiti sadržaji koji su u vezi sa maketarstvom. Od izložbenih stolova klubova i organizacija, prodavaca na maketarskoj berzi, istorijskih udruženja, austrijske vojske, sadržaja za najmlađe, takmičarskog dela pa sve do projekcije filmova i klipova vezanih za maketarske teme.

Sam koncept GoMo je da je taj događaj namenjen najširoj mogućoj populaciji, jer sem “stručne” maketarske publike, organizatori se trude da i brojni posetioci muzeja budu zadovoljni ovim dodatnim sadržajem stalnoj postavci. Iz tog razloga događaj je raširen na gotovo celu površinu muzeja, tako da je prolazak kroz nepregledne odaje komforan i ne primećuje se prevelika gužva.

Središnji deo Muzeja zauzima bogata berza. Bilo je: AZ Models, MPM, Revell, Italeri, Extratech, Aires, Čeha i Poljaka, puno knjiga i časopisa, razume se, mahom na nemačkom jeziku. Maketari sa dugogodišnjim iskustvom u Mošonu, neće biti impresionirani izborom i cenama, ali može dosta toga da se probere. Naročito je bilo zanimljivo videti veliki broj polovnih maketa iz privatnih ili klubskih kolekcija.

Kao što smo mogli da vidimo da je praksa i na drugim IPMS događajima, samo takmičenje predstavlja tek usputni događaj. Broj maketa na takmičenju je bio u rangu naših, otprilike 300 maketa. Za razliku od naših takmičenja, ovde primećujemo relativno bogatiju ponudu figura i civilnih vozila.

Takmičarske makete:

Najznačajniji deo manifestacije predstavlja izložba maketa i prezentacija klubova i organizacija. Ove godine su kao tema za izložbu bili Balkan i mornarički vazduhoplovi. Sem austrijskih, zapaženo je bilo prisustvo klubova iz centralne Evrope, Nemačke, Mađarske, Hrvatske, itd.

BMK štand je zauzimao mesto u delu predviđenom za balkansku tematiku i svojom kolekcijom od sedamdesetak vazduhoplova, potpomognuto maketama iz MKNS, sa domaćim oznakama je privukao priličnu pažnju posetilaca.

Moramo da pomenemo i štand austrijskog IPMS koji je bio direktno nasuprot našeg sa zavidnom kolekcijom domaće tematike, i gde bismo izdvojili impresivnu kolekciju gospodina Vlade Dronjića, kome ujedno i veoma zahvaljujemo na svoj pomoći koju nam je pružio u organizacionom smislu. Uz klubove iz Hrvatske i Češke, ovo je bila jedna od retkih prilika da se na jednom mestu vide makete sa naših prostora u tolikom broju.

Izložbene makete:

Na kraju izložbe je u centralnom holu koga je krasila maketa nosača aviona u 1/72, izvršeno i javno dodeljivanje medalja. Istakli bi smo uspeh Novosađanina Slobodana Beleslijina za osvojeno treće mesto u kategoriji prop aviona u 1/72, kao i drugo mesto našeg Srđana Radosavljevića u vojnim vozilima točkašima u 1/72. Veliko hvala dugujemo i Kaći na beskrajnom strpljenju. 🙂

Na kraju, treba istaći da je odlazak na ovo takmičenje lepa prilika da se obiđe jedan sjajan muzej, i malo drugačija izložba od onih na koje smo navikli. Porodični ljudi bi takođe uživali jer se muzej nalazi prekoputa bečke turističke atrakcije, dvorca Belvedere, nije daleko od centra grada, postoji dosta sadržaja koji bi bili interesantni i mlađima na primer “make and take” deo izložbe, ili “panzer garden” iza muzeja.