MODELLBRNO 2013, Brno Česká republika

Autor: Nebojša Subotić

August 8th, 2013

MODELLBRNO ili Maketarski sajam u Brnu, kako sami Česi često vole da nazovu ovaj ogroman skup je stvarno to – pravi pravcati sajam maketarstva – počev od mesta održavanja odnosno velike sajamske hale, prezentacije mnoštva klubova i ‘specijalnih interesnih grupa’, preko ogromnog broja tematski postavljenih maketa izloženih od strane najrazličitijih SIG-ova, jednako brojnih takmičarskih maketa, prebogate berze pune najsvežijih noviteta na kojoj se mogu pronaći stvari od (maketarske) igle do (makete) lokomotive po veoma povoljnim cenama i brojnim popustima.

Ekipa Beogradskog maketarskog kluba je u Brnu ukupno provela tri nezaboravna dana.

Organizator MODELLBRNO skupa je IPMS Brno odnosno “Klub Plastikových Modelářů Brno” u saradnji sa još par klubova iz Češke i Slovačke. Događanje traje dva dana i potpuno je ‘samofinansirajuće’ uključujući i zakup velike sajamske hale na tri dana. Svaki učesnik i posetilac plaća kartu za ulaz, ali je sa druge strane prijavljivanje za izlaganje ili takmičenje potpuno besplatno bez obzira ko koliko maketa prijavi.

Sve i bilo orgaizovano bez greške, od samog ulaska na sajam kroz posebnu kapiju za klubove učesnike, do jasno obeleženih i razdvojenih prostora za klubove, izlagače, takmičare, trgovce, … Učesnici su prilikom plaćanja karti i parkinga dobijali mali ‘info-paket’ kao i narukvice koje su omogućavale nesmetan ulazak i izlazak iz prostora sajma tokom oba dana dešavanja. Iako je bilo zaista puno posetilaca, naročito drugog ‘otvorenog’ dana, niko nije mogao da ostane gladan ili suvog grla jer bilo je puno toga za konzumiranje na samom MODELLBRNU za male pare. U okviru dešavanja je postojala ‘velika kafana’, a na drugoj strani je bilo i ‘mali kafić’, a ispred hale je bio roštilj, dok je i Edurad točio ‘svoje’ pivo iz burića, a pred toga hrane i pića je bilo i na izloženim stolovima nekoliko klubova.

BMK je učestovao u prezentaciji klubova sa malom selektovanom postavkom domaćih avio-konstrukcija kao i aviona koji su kod nas bili licencno rađeni. Naši stolovi su bili u delu hale gde su bili i drugi gosti iz ‘inostranstva’, a bili smo između francuskog msketarskog kluba iz Šampanja i štanda IPMS Austrije. Zvanična BMK ekipa je brojala tri člana i to su bili , Srđan “Sandman” Radosavljević, Nemanja “Tripko” Mijatović i Nebojša “Airsuba” Subotić, dok je sa nama kao četvrti član bio Voja Stankov iz MK Novi Sad. Odmah po dolasku i nalaženju naših stolova smo pristupili njihovom nameštanju, sudeći po raspoloženju i zainteresovanosti posetilaca oba dana reklo bi se da je naša postavka bila dosta dobra i zanimljiva. Važno je napomenuti da je MODELLBRNO iako je naizgled ovako veliko, i dobro posećeno, zapravo veoma ‘čeho(i slovačko)-centrično’ jer je njihova maketarska scena kao broj aktivnih klubova i organizacija okrenutih ka ovom hobiju toliko jaka i brojna da su sami sebi dovoljni. Zaista mi je teško da zamislim koliko bi im prostora trebalo kada bi jednog dana rešili da naprave ovakav maketarski skup okrenut međunarodnoj maketarskoj sceni!

Prvi dan je otvoren i namenjen samo za članove klubova učesnika kao za i trgovce. Kapije su se otvorile u 12h i prvi sati služe za postavljanje i nameštanje štandova, a onda se od 16h pa do 19h otvara prodaja i berza za sve prisutne članove klubova. Tada može da se pazari na miru i bez gužve, doduše tada i nisu prisutni baš svi prijavljeni trgovci, jer neki dolaze samo na drugi dan ali je velika većina ipak tu. Na sledećim fotografijama može da se vidi veličina prostora i pristup organizaciji – stolovi sa plavim prekrivkama koji čine ‘unutrašnji’ krug su namenjeni takmičarskim maketama dok su ‘beli’ stolovi iz ‘spoljašnjeg’ kruga za prezentacije klubova kao i za sve tematske izložbe maketa koje priređuju prijavljeni SIG-ovi. Može se videti i svečana bina iznad koje je ove godine dodata i naša srpska zastava.

Drugi dan je otvoren za posetioce i tada je sve puno… teško je opisati koliko se tu maketara svih godišta (oba pola) okupi pa neka fotografije to donekle pokušaju da dočaraju. Dobra stvar kod održavanja maketarskog skupa u ovakvom ‘sajamskom’ prostoru je što i pored puno ljudi tu uvek ima dovoljno mesta za sve i nema uobičajenih sudaranja i guranja oko stolova, a pored toga tu je i vrlo pristojno osvetljenje za razgledanje i fotografisanje. Važno je napomenuti da je u hali i pored njene veličine i nekoliko velikih stalno otvorenih vrata funkcionisala sasvim pristojna ventilacija koja je pomagala u ‘izvlačenju’ vrućine i osvežavanju vazduha jer su oba dana održavanja MODELLBRNA bila vrlo topla sa temperaturama od preko 30 stepeni.

Pored različitog pratećeg programa u hali i ispred nje, ipak je glavna zvezda MODELLBRNA je bila replika/maketa čuvenog Spitfajera Mk.IX u razmeri 1:1 koji je samostalno izradila ekipa iz jednog udruženja koje se bavi očuvanjem sećanja na češke pilote iz RAF skvardona koji su leteli na ovim avionima. Pored njega tu je u centralnom mestu bilo i potpuno ispravno poznato oklopno vozilo čehoslovačko-poljske konstrukcije i proizvodnje OT-64 SKOT koje je sada u privatnom vlasništvu i koje nosi veteranske registarske tablice.

Češki maketarski klubovi funkcionišu po međunarodnom IPMS standardu tako da su tematske izložbene postavke maketa, kao i prezentacije klubova obavezan i takoreći najvažniji deo svakog velikog maketarskog skupa. Pripreme za ovaj deo MODELLBRNA su trajale najmanje godinu dana, i klubovi kao i njihovi članovi su se organizovali kroz odgovarajuće SIG-ove (Specijalne Interesne Grupe) koji su se prijavili da učestvuju.

MODELLBRNO se što se samog maketarskog takmičenja tiče organizuje po IPMS sistemu i pravilima tako da je ‘takmičanje’ samo jedan od programa u dva dana održavanja sajma, i dešava se drugog dana. Redosledi ‘pobednika’ i ‘poraženih’ kao i ‘medalje’ i ‘diplome’ nisu mnogo bitne pa ih i nema. Zvanično se dodeljuju samo ‘nagrade’ za po nekoliko najboljih maketa u kategoriji. Ove godine nagrade su bile simpatične male stilizovane krigle. Pored tih nagrada organizatora postoji još dosta posebnih nagrada koje dodeljuju klubovi učesnici, kao i različite ‘tematske grupe’, sponzori, pojedinci…. ove nagrade mogu biti raznorazni pehari ili peharčići, knjige, uramljeni posteri i slike, i sl., a darodavac sam određuje dobitnika. Teško je bilo i fizički uslikati sve te fantastične makete i prikazati ih ovde, tako da evo samo nekog malog pregleda i podsetnika kako se to tamo kod njih rade makete.

BMK je poneo za takmičarski deo (zbog manjka prostora) svega nekoliko tenkića u razmeri 1/72, ali se Tripko vratio sa zasluženom kriglicom za ISU-152.

Za sam kraj ove reportaže sam ostavio jednu lokalnu češku maketarsku tradiciju, odnosno ‘takmičenje u takmičenju’, koja se svaki put održava tokom MODELLBRNA. Tradicionalno takmičenje koje se svaki put dešava tokom MODELLBRNO sajma je njihovo čuveno ‘Zavrljači Maketu u Dalj‘, a inspiraciju za isto su verovatno dali neki nervozniji maketari… ove godine je pobednik dobacio 23 metra. Makete koje polete i tvrdo slete skupljaju klinci za rezervne delove i svoje projekte.