IPMS USA National Convention 2013, Colorado USA

Autor: Đorđe Nikolić

August 25th, 2013

U periodu od 14-og do 17-og avgusta u gradu Lavlendu (Loveland) u državi Kolorado odžana je nacionalna konvencija u maketarstvu pod pokroviteljstvom IPMS USA.  Lavlend se nalazi na 4,980 ft ili 1,518 m nadmorske visine, iz tog razloga je ovogodišnja konvencija imala naziv Thin Air Nationals. Organizatori ove manifestacije bili su klubovi iz neposredne blizine Denvera.

Što se tiče maketa aviona sa naših prostora bilo ih je četiri. F-84G Tanderdžet i Spitfire Mk V sa Jugoslovenskim oznakama, Njepor sa oznakama Srpske Avijatike kao i Bf-109G-10 za NDH oznakama. F-84G i Bf-109G-10 su osvojili prva mesta u svojim kategorijama dok je Njepor bio deo kolekcije Njepora koja je osvojila jednu od glavnih nagrada po izboru publike. Nisam uspeo da popričam sa autorima dotičnih maketa ali sam video na prijavnom listiću da nisu našeg porekla.

Dole možete videti fotografije kongresnog centra i fotografije iz sale sa izloženim takmičarskim maketama, kao što vidite stolovi su bili prepuni.

Fotografije maketarskog buvljaka koji je bio podeljen u dve ogromne prostorije. Prisutni su bili CRM Models, Dragon Models USA, Eagle Editions, Eduard, MPM, CMK, Aires, Revell, Zoukei-Mura kao i mnogi drugi. Cene su bile veoma povoljne a izbor maketa izvanredan. Najbolje ponude bile su poslednjeg dana kada su prodavci nudili makete na popustu od 25-50%.

Druženje je bilo odlično, kao što možete da vidite pilo se do kasno u noć. Iz IPMS Sijetla nas je bilo petnaestoro dok je iz ostalih klubova iz država Vašington, Oregon kao i iz Vankuvera u Kanadi bilo još toliko naših kolega. Nastup klubova iz severozapadnog dela SAD je ostao zapažen po broju osvojenih nagrada (20%). Primetićete na jednoj od slika da sam jednog dana nosio majicu Beogradskog Maketarskog Kluba kao i člansku karticu oko vrata. Nekoliko ljudi me je pitalo kako to da sam prevalio toliki put do ovog takmičenja.

Statistika tamkičenja je sledeća:

– 750 registrovanih maketara

– 2.534 makete

– 210 nagrada

– 83 prodavca na maketarskom buvljaku

– 24 seminara itd.

Od 210 nagrada imao sam priliku da osvojim dva treća mesta i to za makete Heinkela He-162 u razmeri 1/48 i Steyr oklopnom vagonu u razmeri 1/72. Sa obzirom na konkurecniju veoma sam zadovoljan i znam na čemu sam “slab” i šta bi trebalo da unapredim.

U sledećem nastavku izveštaja sa ovog takmičenja predstavljamo vam slike samo malog dela maketa aviona.

U trećem nastavku predstavljamo slike vojnih vozila u svim razmerama.

U ovom nastavku predstavljamo slike figura kao i modela sci-fi tematike.