Okupljanje vazduhoplovaca (Aerodrom Utva, Pančevo)

Autor: Aleksandar Andrić

September 14th, 2013

Pančevo ove godine obeležava vrlo važan jubilej – 90 godina od prvog medjunarodnog  noćnog leta, kada je uspostavljenaredovna linija Pariz – Istanbul, na kojoj je aerodrom Pančevo bio jedna od stanica (jedina u tadašnjoj Jugoslaviji).  Prvi let kompanije “Franko Rumen” obavljen je 25. marta 1923. godine, kada je putnički avion Kodron (Caudron)  C – 61 prvi put sleteo na Pančevačku pistu. Istom prilikom, održano je i 5. Državno prvenstvo u preciznom sletanju za ultralake letelice (ULL).

Ovim okupljanjem Aero-klub „Utva“ obeležio je 90 godina od prvog međunarodnog noćnog leta na ruti Pančevo – Bukurešt. Spomen-ploču otkrili su Siniša Šijačić, predsednik Aero-kluba „Utva“, i Pavle Radanov, gradonačelnik grada Pančeva.

Na takmičenju je učestvovalo 18 zmajeva i 7 aviona, koji su se takmičili u dve discipline – precizno sletanje sa motorom i bez motora. Znanje pilota bilo je na posebnom testu, jer je duvao jak vetar, koji je jedan od osnovnih faktora koji otežavaju let ovakvih letelica, prosečne težine samo 300kg.

Nakon završenog takmičenja, organizovan je i letački program avionima Zlin 526 i Galeb G-2. Naročita atrakcija na izložbenom prostoru na aerodromu bio je i veliki broj modela na radio-upravljanje, od kojih su neki i uzleteli. Najveće interesovanje autora ovog članka pobudile su vrlo verne leteće makete aviona Mitsubishi A6M Zero i spasilačkog helikoptera SA365 Dauphin.