Go Modelling 2014, Wien Austrija

Autor: Milan Vuković

April 1st, 2014

Sa impozantnim brojem izlagača, predavanjima, berzom, takmičenjem i ogromnim brojem posetilaca, Go Modelling 2014 je i ove godine obezbedio dobar provod za maketare iz raznih delova Evrope.

IPMS Go Modelling 2014, je održan 8. i 9. marta u prelepom zdanju bečkog Vojnog muzeja. Iako je utisak da je izlagača bilo nešto manje nego ranijih godina, poseta je bila na zavidnom nivou. Kao što smo naviknuti, izložbeni deo je gotovo nepregledan, pedesetak izlagača je u raspoređeno u četiri dugačka krila ovog zdanja između eksponata stalne postavke muzeja. Najbrojniji su bili izlagači iz Austrije i Nemačke, dok su iz Srbije došli Maketarski klub Ikar iz Novog Sada i Beogradski maketarski klub.  Ovogodišnja izložba je bila obogaćena sa nekoliko tematskih pod-izložbi: Japan Specijal, Niki Lauda – 1984 postao trostruki šampion Formule 1, D-Day – 70 godina i Jumbo Jet – 45 godina. Za najmlađe je bila obezbeđena Make-and-take akcija u organizaciji austrijskog IPMS, kao i pokazna vežba RC tenkova i kamiona u Panzergarten auto-parku muzeja.

Održano je više predavanja vezanih za japansku tematiku, kao iz prezentacije izrade pojedinih maketa i par projekcija filmova.

Berza je bila bogata, sa možda manjim brojem štandova nego prošle godine, i sa šarolikim cenama. Od proizvođača bili su Revell, Italeri, Arawasi, MPM/CMK, RS Models, Aires, Česi, Poljaci, privatne kolekcije itd.

Takmičarski deo predstavlja manji deo izložbe, mada deluje da je u nekim kategorijama bio mnogo kvalitetniji nego prošle godine, dok su na proglašenju nagrada dominirali poljski maketari.

Nažalost, uprkos očekivanjima, muzejska postavka Prvog svetskog rata je i dalje pod rekonstrukcijom i najavljeno je otvaranje tek krajem juna.