Kawanishi N1K2-J Shiden-Kai (1/72)

Autor: Aleksandar Andrić

April 8th, 2014

Posledni u razvojnoj liniji Kawanishi lovaca, Shiden-kai (紫電 “Ljubičasta munja”), ili za Saveznike George, predstavljao je dostojnog protivnika savezničkim lovcima tog doba. Dotični avion, 343-B-03, pripadao je čuvenom 343. Kokutai – jedinici sastavljenoj isključivo od asova (slično nemačkoj JV44).

Aoshimina maketa je prva iz nihovog “talasa” novih kalupa, koji je proizvodjača u rangu Matchbox-a brzo uzdigao u sam vrh po kvalitetu i detaljnosti. Maketa je detaljnija od Hasegawine, a i oblik prednjeg dela je nešto tačniji. Takodje, sve osnovne mere su potrefljene (neopisivo redak slučaj!).

Nedostataka ima jako malo, može se pomenuti npr nedostatak poklopca za čamac za spasavanje (četvrtasti panel iza kokpita na desnoj strani trupa), i još nekih panela na prelazu donjeg krila na zadnji deo trupa, što se sve lako da prerezati. Takodje, instrument tabla je data samo kao dekal, čega lično nisam baš neki ljubitelj.

Ja sam rešio da se još malo iživljavam, te sam uradio sledeće dorade:

  • Napravljeni detalji u kokpitu (instrument tabla, sedište, pojasevi, poluge, itd)
  • Doradjen repni točak
  • Napravljena poziciona svetla
  • Doradjeni detalji na motoru
  • Napravljene kutije stajnog trapa (čisto iz bahatosti, inače su solidno date u samoj maketi)  ::)
  • Napravljene cevi i klapne izduva
  • Napravljene cevi topova (sa jako karakterističnim proširenjima na vrhu)
  • Nišan napravljen kombinacijom Quickboost i Extratech dodataka
  • Poklopci stajnog trapa stanjeni i gume “izduvane” iznad ringle

U svakom slučaju, proces izrade je ovde.

Za boju metala sam koristio Humbrol 27002 polished Alluminium, uz prethodnu pripremu makete Surfacer-om 1200 i glos crnom. Boja gornje kamuflaže je Hu91 + malo Hu gloss 2, kako bi se dobila japanska mornarička zelena. Ovu boju sam iz istraživanja razumeo kao dosta tamnu i jarku zelenu, pa sam kao osnovu uzeo Hu91, koja inače predstavlja nemačku RLM70. Od izuzetne pomoći bio je blog Aviation of Japan, na kome se nalazi dosta korisnih članaka o bojenju ovog aviona, kao i saveti autora dotičnog sajta, g. Nikolasa Milmana, po pitanju bojenja i označavanja.

Dotični avion, 343-B-03, pripadao je čuvenom 343. Kokutai – jedinici sastavljenoj isključivo od asova (nešto slično nemačkoj JV44). Dosta interesantan izvor podataka o ovoj jedinici predstavlja knjiga “Genda’s Blade”, autora H. Sakaide i K. Takaki-ja. Prema njoj, na ovom avionu je leteo Koji Ohara. Postoji debata da li je bela štrafta oko trupa bila ravna, ili prelomljena. Ja sam se odlučio za prelomljenu na osnovu analize dostupnih fotki (na kojima je pilot taman stao tako da je skoro skroz zakloni)
rezultatom NMF i salt chipping tehnika sam uglavnom zadovoljan uz par napomena. Na metalu se izbliza vidi neka granulacija, što je verovatno rezultat loše crne boje uzete za podlogu. Takodje, prekasno sam otkrio da se, ako se so usitnjava, najfiniji prah nikako ne stavlja na maketu, jer će se zapeći u boju i neće moći da se skine. Zato sada maketa na par mesta ima efekat pomorandžine kore.

 

Želeo bih da se zahvalim g. Niku Milmanu, kao i kolegama sa foruma j-aircraft.com na iscrpnoj pomoći i savetima tokom izrade