IPMS Seattle – Spring Show 2014

Autor: Đorđe Nikolić

April 15th, 2014

Na ovogodišnjem tradicionalnom takmičenju učestvovalo je ukupno 635 takmičarskih maketa. Jos nešto više od 100 maketa bilo je izloženo baš ispred ulaza na manifestaciju, tema izložbenog dela je bila stogodišnjica Prvog svetskog rata. Na takmičenje su došli maketari iz svih delova severozapadne Amerike dok je po drugi put za redom došao i jedan izvrsni kolega maketar sa istočne obale kojeg sam upoznao pre tri godine na nacionalnoj konvenciji u Nebrasci.

Pored mnogobrojnih izloženih maketa, bilo je prisutno kao i prošle godine preko trideset prodavaca maketa i opreme. Ove godine je bilo očigledno i povećano prisustvo posetioca koji nisu došli da se takmiče, prevashodno zahvaljujući odličnoj reklamnoj kampanji nekoliko meseci pre početka manifestacije. IPMS Sijetl je tokom trajanja takmičenja organizovao lutriju kao i mejk end tejk za najmlađe.

Konkurencija je kao i uvek bila izuzetna, kolege iz susedne države Oregon su najbolje prošle osvojivši 5 nagrada u kategorijama 1/48 Allied i Axis prop.

U prvoj galeriji vam predstavljamo par slika atmosfere sa takmičenja.

U drugoj galeriji predstavljamo neke od fotografija takmičarskih maketa aviona i helikoptera.

Kao što sam gore naveo u kategoriji aviona u razmeri 1/48 nagrade su osvojili “dežurni eksperti” (i odlične kolege sa kojima us smeh i piće provodimo takmičarski dan) iz Oregona dok je nama smrticima bilo ostavljeno da se radujemo plasmanu u onim kategorijama gde oni nisu bili prisutni.  Ove godine uspeo sam da se plasiram sa četiri makete i to drugo mesto sa Maketom Rogozarski Ik-3 u 1/72, drugo mesto sa maketom Jugoslovenskog zarobljenog Steyr oklopnog vagona u razmeri 1/72, treće mesto sa X-craft podmornicom i pohvalom za Švedski Spitfajer u razmeri 1/72.

U nastavku izveštaja predstavljamo vam fotografije dela maketa oklopa, diorama i vinjeta.