Mitsubishi Ki-51 Sonia (1/72)

Autor: Milan Vuković

April 24th, 2014

Razvijen kao dvosedni jurišni i izviđački avion, Ki-51 je izrađen u 2.385 primeraka. Operativnu upotrebu je imao na svim frontovima, od Kine na početku rata do pacifičkih kampanja protiv saveznika. Bio je lak plen za modernije američke lovce u glavnim bitkama, ali na sekundarnim operacijama imao je veoma važnu ulogu podrške u velikom broju misija. U završnim epizodama rata koristio se i u samoubilačkim kamikaze napadima.

Standardna Hasegavina maketa, kod koje bismo voleli malo više detalja u unutrašnjosti, sa veoma dobrim uklapanjem delova, sem možda malo problema kod prozirnih delova. Koga zanimaju dorade, predložio bih da se malo povede računa oko izduvne cevi, glavnog stajnog trapa i da se doradi naouružanje, koje prilično igračkasto deluje. Od svega toga, sem igala koje sam koristio kao mitraljeske cevi na krilima i pojaseva od Tamiya trake, maketa je urađena “iz kutije”.

Izabrao sam kontroverznu šemu koju su navodno koristili Ki-51 i Ki-43 Oskari stacionirani na Tajvanu. Zbog velikog broja izviđanja nad vodom, lokalno su ih ofarbali u tamno plavu boju, to me je i privuklo radim baš ovu mašinu. Mnogobrojne su diskusije na specijalizovanim forumima vezano za to da li je bila baš tamno plava ili je zelena koja je imala plavičasti pigment koji je vremenom izbijao na površinu.

Maketa je bojena sa dole Gunze IJA Gray, gore Gunze Blue Angels plavom. Oznake su prskane, sem broja na vertikalcu koji je sa generičkog seta za oklop i znaka na vertikalcu koji je isečen od belog dekal papira. Ljuštenje boje je simulirano srebrnom olovkom. Antena se opustila posle mesec dana predpostavljam zbog vlage u vazduhu, biće zamenjena najlonom za pecanje.