Mitsubishi G4M2 Betty (1/72)

Autor: Milan Vuković

April 24th, 2014

Prava ikona japanskog učešća u ratu na Pacifiku, od uspešnih akcija protiv britanskih brodova, bombardovanju grada Darvina u Australiji, pogibiji japanskog  admirala Jamamota u G4M oborenom od strane američkih Lajtninga a na kraju je Beti i vozila japansku delegaciju na potpisivanje kapitulacije. Imala je i neslavnu ulogu da bude platforma sa koje će se lansirati samoubilačke Ohke. Veliki broj G4M2 (modeli 24B i 24C) je konvertovano za ovu namenu, uklanjanjem vrata bombaluka i ugradnjom držača za Ohku. Zbog velike težine i otpora vazduha, ova kombinacija je izbila iz ruke glavni adut ovog bombardera, njegovu brzinu. 21. marta 1943, na prvoj misiji lansiranja novog oružja, 16 Betija je oboreno pre nego što su uspele da lansiraju i jednu Ohku.

Sastavljanje makete je proteklo bez većih problema i jedino što sam dodao su pojasevi koji su urađeni od tamija trake. Zbog velikih staklenih površina, unutrašnjost se prilično dobro vidi, tako da se isplati svako detaljisanje u unutrašnjosti. Uklapanje delova je fenomenalno izuzev nosnih prozirnih delova. To je glavna mana ove makete, polutke nosnog prozirnog dela nisu bili iste veličine, tako da sam prilično imao problema da sve koliko-toliko uklopim i na kraju nije baš ispalo najsjajnije. Druga velika mana makete je prosto neverovatan broj tragova izbijača (ejector pinova), ima ih i gde treba i gde ne, tako da to malo oduzme vremena u sastavljanju. Oznake su iz kutije, a nakon konsultovanja literature sam izmenio šemu farbanja na sveobuhvatno zelenu (u sastavnici su označili da su donje površine IJN Gray).

Boje su Gunze, zelena je 124 Mitsubishi IJN Green, prskana prilično u tankom sloju preko aluminijum osnove. Ljuštenje boje sam radio na dva načina, levo krilo sa solju a ostatak aviona nanošenjem maskola sunđerom pre zelene boje. Na slikama se vidi razlika u rezultatima tako da bih više preporučio maskol kao tehniku.

Svako ko ima ovu maketu ne treba da ustukne pred veličinom i brojem delova, jer je veoma laka za sastavljanje a naročito bih preporučio kupovinu maski za prozirne delove jer  je to značajno ubrzalo rad.