Focke Wulf FW-200 C-8 Condor (1/72)

Autor: Milan Vuković

October 28th, 2014

Condor naslovna

Kondor je dizajniran kao putnički avion, ali je pred početak Drugog svetskog rata modifikovan za vojnu upotrebu. Civilna konstrukcija je dobila ojačanja, ali i pored toga dodatno opterećenje je dovelo do velikog broja oštećenja, i to ga je pratilo do kraja rata. Najviše je korišćen za dugometne patrole iznad severnog Atlantika u potrazi za savezničkim konvojima, napadajući ih ili navodeći podmornice.

Sama maketa predstavlja novu generaciju Revelovog Kondora, puštena je u prodaju 2006. godine i sadrži skoro 250 delova. Nivo detaljnosti je visok, sa zanimljivom opcijom da se delovi trupa oko krovnih kupola ne zalepe, pa da se omogući da se zaviri u unutrašnjost makete, jer dosta od datih detalja se ne vidi kada se trup potpuno zatvori. Ja se nisam odlučio na tu opciju. Uklapanje je, kako nas je i Revel navikao sa ovih nekoliko novijih “supermaketa”, odlično tako da bez bojazni i manje iskusni maketari mogu da se uhvate u koštac sa ovako velikom maketom. Savetujem da se polovine krila nekoliko puta “na suvo” probaju i da se eventualno blagim šmirglanjem dovedu u red, pa onda neće biti potrebno gitovanje oko gondola motora. Za razliku od He-177, prozirni delovi i dekali za Kondora su odlični.

Sa druge strane, maketa ima par mana. Prednja mitraljeska kupola je previsoka tako da sam je skratio za otprilike 1,5mm, i to jednostavnim šmirglanjem donje strane prozirnog dela. Kao ozbiljniju manu makete mogu da istaknem veoma lošu sastavnicu. Poželjno je razmišljati nekoliko poteza unapred, kako vas ne bi matirala na kraju, posebno mislim na maskiranje prozirnih delova, obavezno konsultovanje dodatne literature u pogledu verzije koju radite jer nije sve precizno objašnjeno. Nedostaju instrukcije za lepljenje nekih stencila. Šema farbanja je takođe pogrešna jer su Kondori nad Atlantikom sa donje strane bili bojeni sa RLM 65.

U sastavljanju su mi dosta pomogle Eduardove maske za kabinu, i to je jedini dodatak maketi. Sami procenite da li je potrebno uzeti ecovani set za antene FuG 200 Hohentwiel radara, iako su fenomenalno odlivene ipak su predebele za ovu razmeru.

Farbanje je sledeće: Unutrašnjost RLM 02, sem pilotskog dela kabine koji je RLM 66. Donje površine RLM 65, elise RLM 70 sve Gunze, dok su gornje RLM 73 i RLM 72 Model Master authentic serije.

Opet sam ekspertimentisao sa farbanjem. Kao prajmer sam koristio Mr.Surfacer a zatim sam platnene delove ofarbao belom bojom. Preshading je išao razblaženom crnom, zelenom i braon bojom po gornjim površinama, a na donjim tamno sivo, braon i teget bojom. Preko toga su išle boje kamuflaže u nekoliko tankih slojeva.