E-DAY 2014, Prag Česká republika

Autor: Nemanja Mijatović

November 3rd, 2014

Češki IPMS je održao svoje takmičenje 27 i 28 septembra u galeriji Butovice, Prag.

Najčudniji detalj ovog takmičenja je njegovo mesto održava a to je podzemni parking tržnog centra koji je kao jedan veliki ograđeni prostor sa kontrolom ulaza/izlaza i naplatom ulaza od 100Kč/3,7 eura za posetioce, ali i sa poklonom od EUDARD-a u vidu makete razmere 1:144 i to ste mogli da birate između mig-15big, mig-21bis i spitfire MkIX E. Pored toga dobijale su se nalepnice i posteri sve u duhu Eduard firme koja je jedan od većih sponzora ovog takmičenja.

Takmičarski deo je bio raznovrsan sa vrlo dobro urađenim maketama i njihov kvalitet je bio na visokom nivou. Oko samog takmičarskog dela nalazila se velika berza, gde je svako mogao da pronađe nešto za sebe iz bogatog izbora maketa, maketarskog alata, knjiga ili časopisa. Naravno najveća gužva je bila na Eduardovom štandu gde ste standardno imali veliki izbor njihovih proizvoda sa popustom. Gužva je bila takođe kod hrane i pića gde se prodavalo češko pivo i kobasice (hmmm).

Razni klubovi su imali svoje štandove sa izloženim maketama svojih članova i sve to u duhu IPMS-a. Pored toga bile su i radionice ali pošto je interesovanje za njih bilo veliko (i na češkom jeziku) nisam mnogo posvetio pažnje tim dešavanjima. Po meni najveća mana ovog takmičenja je njegovo mesto održavanja i loše osvetljenje samog parking prostora. Ali i pored ovog faktora poseta je bila velika, kako u takmičarkom delu tako i u neizbežnoj shoping zoni.