Avro Lancaster B.II (1/72)

Autor: Milan Vuković

July 28th, 2015

lancaster_naslovna

Ređa verzija slavnog aviona, sa četiri Bristol Hercules motora, nastala kao rezerva ako dođe do nestašice RR Merlin motora. Na kraju do te nestašice nije ni došlo, ali ipak je 301 verzija ovog aviona proizvedeno u Armstrong Whitworth fabrici. Imao je niži plafon leta, pa su tokom misija smanjili količinu bombi koje je mogao da ponese ali i pored tih nedostataka posade su ga veoma volele jer su motori bolje podnosili oštećenja od flakova.

Maketa predstavlja mašinu iz sastava 408. Kanadske eskadrile EQ-Z, LL725 koji je oboren u noći između 28/29. jula 1944 u napadu na Hamburg. Posada nije preživela. Inače 408. eskadrila je imala velike gubitke tokom rata ukupno je sa 129 izgubljenih aviona i 933 poginulih pripadnika.

Airfix je maketom ove verzije pozitivno iznenadio sve maketare, jer sada imamo prilike da uradimo veoma modernu maketu bez kupovine rezinskih dodataka. Maketa je vrlo dobrog kvaliteta, sa impresivnim nivoom detalja. Rasklop je veoma “knap” tako da pri sastavljanju vodite računa da čak i debljina boje može da onemogući dobro uklapanje. Ako uložite malo vremena u probe “na suvo”, sa druge strane ćete višestruko uštedeti u gitovanju i šmirglanju. Posebno vodite računa o remenjačama koja drže krila, jer su od mekane plastike, lako se iskrive i farbajte ih kada su naslonjene na polutku. Isto tako povedite računa u uklapanju horizontalaca, malo stanjite delove koji se međusobno uklapaju jer kasnijim napinjanjem može da vam se razdvoji zadnji deo trupa. Prozirni delovi su fenomenalni, tanki i bez deformacija. Glavni nedostatak makete su usahnuća plastike na gornjim površinama krila (vidljivi su na slikama).

Od dodataka korišćene su Eduard maske za prozirne delove, i pojasevi su urađeni od tamiya trake. Najtoplije preporučujem da nabavite ecovanu instrument tablu, jer se ona veoma vidi kod završene makete a Airfix je kao na svim novijim maketama dao dekal.

Farbanje je Humbrol 78 za unutrašnjost, a Gunze Dark Green/Dark Earth/Tire black za kamuflažu, a završni lak je Gunze Satin.