Tehnički muzej Rostov na Donu

Autor: Aleksandar Andrić

December 4th, 2015

BMK_Rostov_Tehmuzej

Smešten u jednom od glavnih bulevara Rostova na donu, Vorošilovskom prospektu, tehnički muzej nudi par interesantnih iznenađenja posetiocu.

Na samom ulazu, posetilac je prilično iznenađen činjenicom da se muzej, izgleda, nalazi u nekakvom podrumu. Ovakav pristup očekivan je za kafee i butike, ali možda pomalo skroman za jedan muzej.  Sa svojih 8o-ak м2 izložbenog, i 60 м2 skladišnog prostora za zbirke, sasvim impresivna je  količina fonografa, gramofona, fotoaparata, televizora, kasetofona (ukupno oko 500 eksponata) koji su na prostoru ovih dimenzija izloženi. Deo postavke su i nekoliko potpuno operativnih i interaktivnih uredjaja, na kojima se može uživati u kvalitetu zvuka i slike iz prošlosti.

Dimenzije prostora i postavke počinju da imaju smisla, kada se doda činjenica da je u pitanju privatni muzej, koji je osnovao rostovski biznismen i kolekcionar E. Karakušjan. Autoru najinteresantniji aspekt zbirke je činjenica da je veliki deo aparata domaće, tj ruske, proizvodnje, te se tu mogu videti i radio “Estonija-2”, magnetofon “Rostov-102”, ili pak “Sjubor” – interaktivni komplet za učenje englesog jezika. Izgleda kao standardna konzola za igranje iz 80-ih godina, čak ima i mali kertridž i priključuje se na standardni TV uredjaj!