Izložba “6. april u Fotografiji i Minijaturi”

Autor: Aleksandar Andrić

April 14th, 2016

BMK_vesti_izlozba2016_v04

6. aprila ove godine se navršava 75 godina od napada nacističke Nemačke i njenih saveznica na Kraljevinu Jugoslaviju, pa je u cilju obeležavanja te godišnjice Beogradski maketarski klub sa prijateljima pripremio malu izložbu sa pratećim predavanjem. Izložba je održana od 6. do 9. aprila, u Kulturnom centru Kuća Kralja Petra I.

Posetioci Kuće Kralja Petra mogli su da vide oko 100 fotografija većeg formata , podeljenih u tri celine: vazduhoplovi u upotrebi Jugoslovenskog Kraljevskog Ratnog Vazduhoplovstva (JKRV) i Pomorskog Vazduhoplovstva (PV),  naši vazduhoplovci, kao i posledice brutalnog nemačkog bombardovanja grada Beograda tog 6. aprila 1941.


Oko 50 maketa, pretežno u razmeri 1/72, predstavilo je letelice jugoslovenskih vazduhoplovnih, armijskih i pomorskih snaga, ali i bitne agresorske tipove.

 

Izožba je svečano otvorena kraćim izlaganjem Igora Černiševskog u ime Beogradskog Maketarskog Kluba, i Baneta Gajića u ime Opštine Savski venac, koji je takodje istoričar i učesnik u izložbi kolekcijom fotografija razrušenog Beograda. Otvaranju je prisustovala i ekipa reportera Radio Televizije Srbije. Članovi BMK Igor Černiševski, Milan Vuković i Aleksandar Andrić ukratko su podelili za TV prilog par interesantnih detalja o svojim maketama letelica tadašnjeg Jugoslovenskog vazduhoplovstva.

 

Velika posećenost izložbe pokazala je da medju građanima postoji zainteresovanost za našu noviju istoriju, i manifestacije ovog tipa. Ekipa BMK našla se u svojevrsnoj ulozi kustosa, davajući posetiocima dodatne detalje.

 

Ipak, najradoznaliji i najpažljiviji bili su naši najmladji posetioci, koji su i sami došli već opremljeni znanjem o najpoznatijim letelicama!

 

Jedna vrlo interesantna informacija koju je g. Gajić izneo povlači zanimljivu paralelu izmedju izložbe i istorijskih okolnosti. General Aleksandar Ler, čovek koji je u Aprilskom ratu komandovao 4. vazdušnom flotom Luftvafe-a, tokom rata je boravio baš u kući kralja petra. Svoj trag ostavio je 1943. godine, naredbom da se u okviru nje sagradi bunker. (Sada zazidani) ulaz u ovaj bunker otkriven je tokom restauracije 2008. godine (u kojoj je g. Gajić lično učestvovao), i nalazi se u podrumu u kojem je organizovana izložba – tačno iza jednog od panoa sa fotografijama!

Nasip koji prekriva bunker vidljiv je i dan-danas u dvorištu, neposredno uz samu kuću.

 

Par informacija o muzejskom prostoru:

Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40, izgrađena je 1896. godine kao vinogradska kuća – letnjikovac na Senjaku, u vlasništvu trgovca Đorđa Pavlovića. U kuću na Senjaku, Kralj Petar Prvi uselio se 24. septembra 1919. i u njoj je živeo do 16. avgusta 1921. godine. U ovoj kući Kralj Petar Prvi je i preminuo.

Još 20-tih godina prošog veka pokrenuta je inicijativa da se Kuća na Senjaku, u kojoj je živeo kralj Petar I Karađorđević, proglasi za Muzej kralja “Oslobodioca”. Sa tom namerom, kuća je od trgovca Pavlovića otkupljena 1924. godine i dodeljena Ministarstvu prosvete. Dvadesetih godina 20. veka poručivana je od Uroša Predića i Aleksandra Deroka izrada predmeta za muzej, međutim, sam muzej nikada nije otvoren. Godine 2013, Kuća kralja Petra Prvog formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac. Od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici.

 

 

Beogradski maketarski klub se zahvaljuje svim posetiocima i prijateljima koji su pomogli da zajednički, našom malom izložbom, obeležimo 75 godina od napada na Jugoslaviju nacističke Nemačke i njenih saveznica, 6. aprila 1941. Posebnu zahvalnost dugujemo muzeju Kuća Kralja Petra i Opštini Savski Venac na ustupljenom prostoru, kao i Muzeju Istorije Jugoslavije na ustupljenim vitrinama i arhivskom materijalu.