Peterbilt 377A/E (1/24)

Autor: Srđan Radosavljević

August 9th, 2011

Moja prva, za sada i jedina, završena maketa civilnog vozila. Urađena je kao poklon kumi (koja je veliki ljubitelj kamiona) za 10-godišnjicu poznanstva, a radovi na maketi su trajali u periodu april-oktobar 2006. godine.

Delovi ove makete bili su raspoređeni na 8 ramova + prozirni ram + “ram” sa gumenim gumama. Pojedini ramovi su bili izliveni u crvenoj, crnoj, srebrnoj i svetlo sivoj boji, dok je jedan ram sadržao hromirane delove.

Sklapanje je išlo uglavnom bez nekih većih problema, dok je posebnu draž u ovim fazama dala moja želja da ovu maketu “osvetlim”. Naime, u prednjoj i zadnjoj kabini ubacio sam po 2 LED diode, koje su zajedno sa 2 LED diode ubačene na mesto farova, žicama povezane sa prekidačem na zadnjem delu makete. Kao napajanje, poslužile su 2 baterije veličine AA od po 1.2V.

Neku vrstu “egzotike” ovom kamionu dali su i dekali namenski pravljeni za ovu priliku, štampani na “Tango papa” dekal papiru, na mašini za digitalnu štampu Xerox DC12. Dekali su personalizovani i predstavljaju neke detalje i motive vezane za moju kumu.