Fly-in na aerodromu „Utva“ u Pančevu

Autor: Aleksandar Andrić

June 4th, 2017

BMK_Utva_Fly-in

Aeroklub „Utva“ 3. juna organizovao je okupljanje vazduhoplovaca na istoimenom aerodromu u Pančevu. Tim povodom obeleženo je 80 godina postojanja fabrike aviona „Utva“, kao i 70 godina postojanja tog aerokluba.

Raznovrstan program ove manifestacije za širu publiku bio je u celosti organizovan na pisti, i obuhvatao je turističke avione, ultralake letelice, helikoptere, motorne zmajeve, RC modele, kao i postavku pilotske i vazduhoplovne opreme. U manifestaciji su učestvovali piloti-entuzijasti sa aerodroma Lisičiji jarak, Vojka, Kikinda, Paraćin i Trstenik, kao i nekoliko pilotskih akademija, koje su prikazale akrobatske figure i letenje u formaciji.

Zvezda početka ceremonije bio je Milorad Matić, direktor kompanije „Aero East“ iz Kraljeva, prikazavši impresivan akrobatski program na jednom od svojih proizvoda – ultralakom avionu SILA 450C.

Krajnje interesantan aspekt okupljanja bila je izuzetno mala distanca publike od aviona koji lete i/ili rulaju po pisti. Ipak, zahvaljujući dežurnom osoblju, svi gledaoci su bili bezbedni, a letački program je funkcionisao i bez zastoja (poletanja i sletanja na svakih 30 sek. u jednom trenutku). Zaštiti i ugodnosti su doprinela i vozila hitnih službi, cisterna sa vodom, mnogobrojni šatori, kao i besplatna pića.

 

Sam aeroklub “Utva” organizovao je izložbu i demonstraciju radiokomandovanih i slobodnoletećih modela.

 

Ipak je najinteresantniji deo usledio na kraju dana – promotivni letovi iznad Pančeva! Ono što je autora naročito zaintrigiralo pre leta je krajnje specifičan amblem pilota 🙂