Dejan Lukić (Lud13)

član kluba

 

Prva maketa je kao prva ljubav, nikad se ne zaboravlja.  Moja je bila 1:72 Esci A-4E Navy Skyhawk kupljena pre 30-tak godina posle dugog zveranja u istu u izlogu stare knjizare. Posle toga usledile su mnoge druge prvo sklapane bez ikakvog farbanja a onda posle desetak komada palo je i prvo farbanje. Četkicom naravno. Posle ko zna koliko maketa jednostavno preopterećen nekim u tim trenucima važnijim stvarima dolazi do prekida filma. Pre izvesnog broja godina, sa još uvek starim maketama u ormaru, ponovo otkrivam ovaj hobby. Konačno nabavljam kompresor i airbrush i krecem u nove vode maketarstva. Trenutni interes mi je WWII u 1:32 razmeri, vecinom lovci i to pretezno Luftwaffe, i u 1:48 jetovi u Aggressor/Adversary tematici.

 

Zoran Bašić

član kluba

 

Miloš Gazdić (Miško)

član kluba

 

Aleksandar Jevtić (BigBadWolf)

član kluba

 

Goran Marinković (Hartmann, Goxy)

član kluba

 

Miloš Kopečni (Mingo)

član kluba

 

Predrag Ivanović (Pedja)

član kluba

 

Goran Đorđević (DjG)

član kluba

 

Darko Marinković (Dar Mar)

član kluba

 

Dalibor Repić (Dada, DrRaptor, papa_bear)

član kluba

 

Rođen sam u Sremskoj Mitrovici, 1988. godine.

Mesto boravka Beograd (studije), a mesto maketarenja Hrtkovci.

 

Oblast interesovanja mi je opšta istorija vazduhoplovstva. a maketarska tematika klipnjaci od 1935. pa na dalje, sa povremenim izletima u jetove. Sve uglavnom u razmeri 1/72.

 

Prvu maketu sam sklopio, sada vec davne 1997.g. Naravno to je bilo sklapanje bez farbanja i gitovanja! Nakon toga neki prosek je bio jedna maketa u razmeri 1/144 godisnje – kada se ide na letovanje u Grčku.

 

Maketarstvom se ozbiljnije bavim poslednjih 5 godina, sa manjim ili većim pauzama zbog fakulteta i drugih obaveza. Trudim se da stalno isprobavam neke (za mene) nove tehnike, pa je svaka sastavljena maketa plod eksperimentisanja. U vitrini nemam mnogo maketa, a razlog tome je famozni Mr Musculo – čistač za pećnice, koji se uspešno koristi za skidanje boje i rastavljanje maketa, pa nije retkost da na radnom stolu imam razne restauracije.

 

Dragan Drašković (Vozdushniy)

član kluba

 

Dimitrije Milošević (Saburo)

član kluba

 

Dušan Lekić (Dusan L)

član kluba

 

Ratko Račić (Razoxx)

član kluba

 

Miloš Andrić (Biba Struja)

član kluba

 

Aleksandar Andrić (Warhawk)

član kluba

 

Rodjen sam i živim u Pančevu, 1989. godine.

 

Oblast interesovanja mi je istorija vojnih vazduhoplova iz WWII, ili period neposredno pre početka, makete istih isključivo u 1/72!

 

Prve makete počinjem da sastavljam već sa nekih 5-6 godina, prvo kao zanimacija, a posle već kao ozbiljan hobi (proučavanje istorije i tehnike). Takođe, istovremeno sam radio i slobodnoleteće modele (jedrilice) i sa njima učestvovao na takmičenjima u sastavu Aerokluba Utva Pančevo, ali je na kraju preovladalo interesovanje za autentično bojenje i oznake pravih aviona. Na maketarskim takmičenjima učestvujem sporadično, od zapaženih rezultata mogu izdvojiti II mesto na Novogodišnjem kupu u Beogradu 2009. godine u klasi 1/72 prop – seniori.

 

Sa doradama sam davno počeo, što sada već poprima kritične mere (kvalitet na uštrb kvantiteta – samo 2-3 makete godišnje). Kvalitet odlivaka i sklapanja uglavnom mi nepredstavlja problem, više cenim konturnu tačnost. Od kupovine aftermarket setova više preferiram samogradnju, mada neću odbiti ni neki dodatak ako je cena razumna. Uglavnom sam otvoren za sve tipove iz ovog perioda a ono što me motiviše da započnem neku maketu su pre svega dostupne reference i  po mogućstvu egzotičnost subjekta (malo poznati tip ili varijanta). Zato se često srećem sa maketama “short-run” kvaliteta…

 

Faktori koji trenutno donekle koče moje bavljenje hobijem su studije arhitekture, a ponekad i čista lenjost (6-7 “otvorenih projekata” u svakom trenutku na stolu)…

 

Goran Antić (AG02)

član kluba

 

Andrija Novaković (Anki)

član kluba

 

Rođen sam 1968, u Beogradu.

 

Oblast interesovanja mi je istorija i makete aviona iz WWII isključivo u 1/72 sa posebnim naglaskom na domaće vazduhoplovstvo u ovom periodu (VVKJ i partizani).

 

Prve makete sam počeo da sastavljam uz dedinu podršku jos u predškolskim danima, a zatim sam sledećih petnaestak godina sporadično ulazio i izlazio iz hobija pre svega shvatajući sastavljanje maketa kao razonodu za opuštanje. Iz tih dana više ništa nije sačuvano a kroz ruke je prošlo sve što je tada bilo dostupno da se nabavi na domaćem tržištu. Nakon toga nastupila je duga pauza posvećena nekim drugim zanimljivim aktivnostima. Jedina veza sa hobijem je bio sačuvan interes za avijaciju koji je uticao i na profesionalno opredeljenje.

 

Za povratak maketarenju krajem 20. i pocetkom 21. veka najveći “krivac” je supruga koja je podržala maglovitu ideju da možda nebi bilo loše da se bude malo i kod kuće u društvu sa maketama. Od tada se ozbiljno bavim maketarenjem i radim isključivo avione iz WWII u 1/72. Poklonik sam “old school” tehnika i četkice, bez previše savremenih umetničkih tehnika. Makete radim za svoju dušu i iz kolekcionarskih razloga. Trenutno se u kolekciji nalazi 136 aviona iz perioda WWII od čega je 30 sa domaćim oznakama (kraljevskim i partizanskim). U tih 30 se nalazi dobar broj veoma retkih i/ili rezinskih maketa koje se retko mogu videti sastavljene. Ambicija mi je da uradim sve najvažnije tipove aviona iz WWII i završim kolekciju na nekih 200 maketa.

 

Ljubiša Pavlović (Mutayu)

član kluba

 

Đorđe Nikolić (Djnik)

član kluba
profil: http://bmk.ipmssrbija.com/?page_id=19

 

Nebojša Subotić (Airsuba)

član kluba
urednik sajta
profil: http://bmk.ipmssrbija.com/?page_id=19

 

Igor Černiševski (Cherny)

član kluba
urednik sajta
profil: http://bmk.ipmssrbija.com/?page_id=19

 

Nemanja Mijatović (Tripko)

član kluba
potpredsednik Upravnog odbora
profil: http://bmk.ipmssrbija.com/?page_id=19

 

Milan Vuković (Lanmi)

član kluba
član Upravnog odbora
profil: http://bmk.ipmssrbija.com/?page_id=19

 

Srđan Radosavljević (Sandman, SrkiRad)

član kluba
predsednik Upravnog odbora
urednik sajta
profil: http://bmk.ipmssrbija.com/?page_id=19