Srđan Radosavljević (Sandman, SrkiRad)

 

Rođen sam 1977, u Beogradu.

 

Sa maketarstvom kao hobijem počeo sam pred kraj osnovne škole. Velikog udela u tome imao je moj stric koji je radio kao aviomehaničar u JAT-u. Uz njega sam počeo da se interesujem za avijaciju, što mi je ostala osnovna sfera interesovanja u ovom hobiju. Prve makete sa kojima sam započeo bile su legendarni (i tada lako dostupni) VEB Plasticart i KP. Krajem 80-ih i početkom 90-ih kod nas dolazi ESCI, a nedugo zatim i Italeri.

 

Takmičarski sam aktivan od oktobra 2006, gde na svom prvom takmičenju – Kraljevački “Spiner Kup” – osvajam bronzanu medalju u kategoriji brodova. Trenutni takmičarski bilans je preko 30 osvojenih medalja na domaćim takmičenjima, jedna srebrna medalja osvojena na takmičenju u Bugarskoj, kao i par zahvalnica i priznanja za učešće na drugim takmičenjima u inostranstvu. Učestvujem i na on-line internet takmičenjima, organizovanim na par stranih sajtova i foruma (Braillescale competition, kampanje na ARC forumu, Modeling madness contests,…), gde sam osvojio par nagrada i virtualnih medalja. Do sada sam sastavio preko 50 maketa, a jedan deo njih sam radio namenski kao poklon dragim prijateljima. Trenutno imam oko 200 nezapočetih maketa.

 

Glavna sfera interesovanja su mi makete vazduhoplova i vojnih vozila, mada se provuče i koje plovilo, kao i civilna vozila. Moja omiljena razmera za vazduhoplove i vojna vozila je 1/72, a rado sklapam i vazduhoplove u razmeri 1/144. Pored maketarstva, iz hobija se bavim i fotografijom, pa se ta dva hobija skladno dopunjuju – svaka završena maketa zaslužuje i kvalitetnu foto-prezentaciju na internetu!

 

 • početkom 2000-ih nailazim na mailing listu “maketari” i preko nje počinjem da se ozbiljnije zanimam za detaljnije informacije, tehnike i reference za makete koje radim.
 • 2005. učlanjujem se na forum “Maketarska Vitrina” gde posle nekog vremena dobijam status moderatora.
 • septembra 2006, odmah nakon gašenja foruma “Maketarska Vitrina” pokrećem novi maketarski forum “Maketarski Kutak” – koji se može smatrati nezvaničnim nastavkom “Vitrine”. Forum je i dalje aktivan i broji preko 300 članova iz Srbije i inostranstva.
 • 2009. učestvovao sam u aplikaciji “paradne” šeme na avionu Orao (25207) majora Ristića u VOC-u.
 • od oktobra 2010. uključen sam u rad na osnivanju nacionalnog udruženja IPMS Srbija.
 • 9. juna 2011. nacionalno maketarsko udruženje IPMS Srbija zvanično počinje sa radom, a ja sam izabran za potpredsednika.
 • od jula 2011. učestvujem na osnivanju Udruženja “Beogradski Maketarski Klub” kao i regionalnog ogranka IPMS Beograd.

Milan Vuković (Lanmi)

 

Rođen sam 1975, u Beogradu.

 

Zainteresovanost za avijaciju i maketarstvo javlja se u vreme kada su makete bile uobičajena “igračka” za generaciju mog brata, koji jednog dana ostaje bez svog Fw190 koga krišom sastavljam OHO lepkom. Imao sam takođe sreću da je otac u biblioteci imao sjajno ilustrovanu Bill Gunstonovu “The Illustrated Encyclopaedia of the World’s Modern Military Aircraft” iz 1977, izdanje Salamander Books. Kasnije, do kraja osamdesetih, kad me se sete, dolazio je po neki Revell iz inostranstva, a kod nas se kupovalo šta god se pojavi. Knjižara sa inostranim izdanjima u ul. 1300 kaplara je u to vreme umela da nabavi veoma zanimljiva izdanja. Tokom devedesetih dolazi do hlađenja, i uglavnom kontakt sa bratom iz Niša održava zainteresovanost za maketarstvo. Tu i tamo sam sklapao po neku maketu, bez mnogo truda i na brzinu.

 

Takmičarski sam aktivan od 2005. godine sa osvojenih dvadesetak medalja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu (IV mesto u Mosonmagyarovaru, zlato u Solunu, i srebro u Sofiji).

 

Do sada sam sastavio preko 100 maketa, od kojih sam zadržao samo 50-tak. Nemam veliku količinu nesastavljenih maketa. Tokom godina sužavam sferu interesovanja koje sada pokriva vazduhoplove sila osovine u 2.S.R. sa par izuzetaka. Pri kraju sam procesa tranzicije na akrilne boje, ali nekoliko uljanih, mahom Humbrola, se neću odreći. Nemam sklonosti ka teškim plastikama, ecerajima i aftermarket setovima, ali sam sa druge strane kolekcionar Mr.Hobby korisnih i nekorisnih aksesoara.
Polako obolevam od AMS (Advanced Modeller Syndrome) pa razmišljam o skorijoj retro maketarskoj terapiji.

 

 • početkom 2000-ih nailazim na internet listu “maketari”, nabavljam kompresor i prvu prskalicu.
 • 2005. učlanjujem se na forum “Maketarska Vitrina”.
 • 2006. učlanjujem se na novoosnovani forum “Maketarski Kutak” na kome postajem moderator.
 • 2009. dajem skroman doprinos u aplikaciji “paradne” šeme za Orla majora Ristića u VOC-u,
 • oktobra 2010. uključen sam u osnivanje nacionalnog udruženja IPMS Srbija.
 • početkom jula 2011. učestvujem u osnivanju Udruženja “Beogradski Maketarski Klub”, kao i regionalnog ogranka IPMS Beograd.

Nemanja Mijatović (Tripko)

 

Rođen sam 1981, u Beogradu

 

Prvo sam počeo da se bavim avio-modelarstvom u osnovnoj školi preko predmeta “Opšte tehničko obrazovanje”. Nastavnik koji je vodio taj predmet vodio je i sekciju avio-modelarstva, gde smo pravili sobne avione, a kasnije i jedrilice. Ubrzo sam otkrio prodavnicu igračaka koja je imala veliki asortiman Airfix maketa i tu kupio svoj prvi model – Mirage 2000. Aktivnije sam počeo da se bavim maketarstvom od 2000-te godine i sve do dan danas aktivno pravim makete.

 

Takmičarski sam aktivan od 2000. godine, i takmičenja u Beogradu gde sam osvojio treće mesto u kategoriji “avioni prop 1/72”. Do danas sam osvajač više desetina medalja što na domaćim što na stranim maketarskim takmičenjima (treće mesto Mosonmagyarovar 2008, drugo mesto Solun 2008), a imam i par zahvalnica i priznanja za učešće na drugim takmičenjima u inostranstvu. Takođe učestvujem i na on-line internet takmičenjima (treće mesto u organizaciji ACE Model Company i Andre’s russian 1:72/1:76 scale AFV page 2005 godine), kao i nekoliko priznanja preko sajta Braillescale competition.

 

Imam šire polje interesovanja pa radim avione, tenkove, brodove, podmornice, diorame, figure i vinjete. Moja glavna sfera  interesovanja je oklop u 1/72, ali često pravim izlete u 1/35 oklop, kao i avione u 1/72 i 1/48. Pored maketarstva bavim se akvaristikom i fotografijom.

 

 • 2005. bio sam inicijator pravljenja maketarskog foruma, pa se nakon pokretanja i učlanjujem na forum “Maketarska Vitrina“.
 • 2006. učlanjujem se na novoosnovani forum “Maketarski Kutak” gde postajem jedan pd moderatora.
 • 2009. učestvovao sam u aplikaciji “paradne” šeme na avionu Orao (25207) majora Ristića u VOC-u.
 • od oktobra 2010. uključen sam u rad na osnivanju nacionalnog udruženja IPMS Srbija.
 • početkom jula 2011. učestvujem u osnivanju Udruženja “Beogradski Maketarski Klub” kao i regionalnog ogranka IPMS Beograd.

 

Igor Černiševski (Cherny)

 

Rođen sam 1975, u Pančevu.

 

Maketama me je zarazio otac, koji je bio strastveni avio-modelar. Počeo sam sastavljajući makete koje su se prodavale u “Mehanotehnici”, nakon toga sam nastavio sastavljajući sve što se moglo kupiti kod nas – VEB, KP, Novo, kasnije ESCI. Paralelno sa maketarenjem razvio sam i veliku ljubav prema avijaciji, pogotovo čestim posetama fabrici “Utva” u Pančevu.

 

Takmičarski nisam nikada bio aktivan. Do sada sam sastavio preko 250 maketa, od kojih sam zadržao samo 50-tak. U svojoj kolekciji imam preko 250 nesastavljenih maketa. Glavna sfera interesovanja su mi makete vazduhoplova u razmeri je 1/72. Najviše me zanima avijacija iz perioda 1930 – 1945. uz nekoliko izuzetaka, uglavnom mlaznih aviona iz “zlatne ere”. Posebno me interesuje Supermarine Spitfire, imam preko 40 maketa ovog aviona u 1/72. Objavio sam članke i recenzije na temu vazduhoplovstva i maketarstva u više svetskih časopisa – Classic Wings, Aeroprofil, Scale Aircraft Modelling, kao i na poznatim sajtovima Hyperscale, ARC i Modeling Madness.

 

 • 2003. postajem moderator i urednik maketarskog dela najvećeg srpskog vazduhoplovnog portala “AirSerbia”.
 • 2005. učlanjujem se na forum “Maketarska Vitrina”.
 • 2005. sa još tri druga autora izdajem CD publikaciju “An-2 in Details and in Yugoslav Service” koja je na sajtovima Modeling Madness, ARC i Hyperscale proglašena za jednu od najboljih digitalnih publikacija iz oblasti avijacije.
 • 2006. učlanjujem se na novoosnovani forum “Maketarski Kutak” na kome posle izvesnog vremena postajem administrator.
 • 2006. sa prijateljem izrađujem zvanične sajtove za Vazduhoplovni Opitni Centar i Muzej Ratnog Vazduhoplovstva.
 • 2007. sa još dvojicom autora izdajem CD publikaciju “Fiat G.50 – The Sole Survivor” o poslednjem preživelom primerku ovog aviona na svetu.
 • 2009. postao sam jedan od tri koautora “paradne” šeme za Orla majora Ristića u VOC-u, a pored dizajna šeme učestvovao sam i u aplikaciji iste na avion.
 • oktobra 2010. uključen sam u osnivanje nacionalnog udruženja IPMS Srbija.
 • juna 2011. nacionalno udruženje IPMS Srbija počinje sa radom, a ja sam izabran za sekretara.
 • početkom jula 2011. učestvujem u osnivanju Udruženja “Beogradski Maketarski Klub” kao i regionalnog ogranka IPMS Beograd.

Nebojša Subotić (Airsuba)

 

Rođen sam 1971, u Beogradu.

 

Maketama se zanimam od najranijeg detinjstva, čak i pre nego što sam i krenuo u osnovnu školu. Među makete me je uveo ujak koji je pripadao najranijoj beogradskoj maketarskoj ’generaciji’ iz druge polovine 60-tih. Maketarim kao klinac uglavnom bez prekida kroz celu osnovnu i srednju školu.

 

Takmičenja kao takva me nikad nisu previše interesovala, ali se na nagovor drugara uključujem u sezonu 2005. pa na 4 takmičenja osvajam 3 medalje. Po jedna medalja na takmičenjima – Novosadski Ikar, Beogradski Pobednik i Spiner Kup. Do sada sam sastavio više stotina maketa, a imam sačuvano oko 150 komada. Moje zalihe nesklopljenih maketa trenutno se kreću oko cifre od 500-ak primeraka. Maketarski interesi su mi razni, dok za svoju omiljenu razmeru smatram 1/72.

 

 • juna 1998. pokrećem prvi i do sada jedini pravi maketarski web sajt u Srbiji koji se zvao “Maketorama”.
 • novembra 2000. pokrećem prvu i jedinu maketarsku internet dopisnu listu u Srbiji pod nazivom “maketari – Serbian Scale Modelers Mailing List”.
 • maja 2001. sa prijateljem pokrećem izdavanje prvih pravih nalepnica za makete na ovim prostorima, pod imenom “Lift Here!”.
 • februara 2005. pravim i pokrećem prvi specijalizovani maketarski forum u Srbiji koji se zvao “Maketarska Vitrina”.
 • od oktobra 2010. pomažem u osnivanju nacionalnog udruženja IPMS Srbija.
 • od jula 2011 učestvujem u osnivanju Udruženja “Beogradski Maketarski Klub” i regionalnog ogranka IPMS Beograd.

Đorđe Nikolić (Djnik) 

 

Rođen sam 1983, u Beogradu.

 

Maketarstvom se bavim od svoje pete godine. Prva maketa koju sam napravio bio je Heller-ov Spitfajer u razmeri 1/72 i od tada sam se zaljubio u ovaj hobi. U osnovnoj školi upoznao sam nekoliko vršnjaka sa istim hobijem i od tada počinjemo da zajedno pravimo makete i razmenjujemo literaturu.

 

Do sada sam sastavio oko 150 maketa, a još toliko ih imam nesastavljenih. Takmičarski sam aktivan. Pre mog dolaska u SAD učestvovao sam na takmičenjima u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Senti.  Od 2007. godine kada sam se doselio u Sijetl uglavnom pravim makete vazduhoplova i tehnike sa jugoslovenskim ili srpskim oznakama i učestvujem na mnogobrojnim takmičenjima u državi Washington, Oregon kao i u Kanadi. Cilj mi je da našu zemlju i vazduhoplovstvo predstavim u što boljem svetlu i razbijem negativni mit koji nas prati od nemilih zbivanja devedesetih godina. 2011. godine prvi put učestvujem na IPMS USA Nacionalnoj Maketarskoj Konvenciji.

 

Zbog stečenog iskustva u radu sa IPMS USA trudiću se da pomognem IPMS Srbija što više mogu savetima o radu jedne takve organizacije, organizovanju takmičenja i uopšte popularizaciji maketarstva.

 

 • 1998. dolazim na Kipar i tu provodim naredne tri godine. Na Kipru odmah stupam u kontakt sa lokalnim maketarima i učestvujem na takmičenjima.
 • 2002. započinjem studije u Nemačkoj i pauziram u pravljenju maketa, ali nastavljam sa kupovinom istih, kao i maketarske literature, spremajući se za nastavak maketarenja nakon diplomiranja.
 • 2005. učlanjujem se na forum Airserbia gde postajem jedan od moderatora.
 • 2007. učlanjujem se na forum “Maketarski Kutak” i aktivno učestvujem u aktivnostima foruma predstavljajući makete u radu, dovršene makete kao i izveštaje sa raznih takmičenja i poseta muzejima. Iste godine doselio sam se u SAD i učlanjujem se u IPMS Sijetl kao i IPMS USA.
 • 2008. počinjem da se bavim prikupljanjem originalnih fotografija, dokumenata i predmeta vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije. U kolekciji sam do sada sakupio vise od stotinu originalnih fotografija koje su objavljivane kako na izložbama, tako i u domaćim i stranim štampanim izdanjima.
 • oktobra 2010. uključen sam u osnivanje nacionalnog udruženja IPMS Srbija.
 • juna 2011. nacionalno udruženje IPMS Srbija počinje sa radom, a ja sam izabran za saradnika iz SAD-a.
 • početkom jula 2011. učestvujem u osnivanju Udruženja “Beogradski Maketarski Klub”, kao i regionalnog ogranka IPMS Beograd.